Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Zašto su flamingosi ružičaste boje?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Jeste li znali da su ptići flamingosa kada se izlegu zapravo bledosive boje, koja se vremenom pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje? Otkrivamo zašto je to tako...

Izvor: Foto: Profimedia

Veoma je lako uočiti flamingose, te predivne ptice sa dugim, mršavim nogama i dugim, tankim vratom. 

Kada se izlegu, ptići flamingosa su bledosive boje, a kako rastu, njihovo perje se pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje.

Pitate se zašto je to tako?

Povezane vesti

Povezane vesti

Zbog hrane koju jedu.

Naime, flamingosi se uglavnom kreću u velikim jatima u plitkim močvarama, jezerima i lagunama. Svoje duge noge koriste da razmute zemljište, a zatim se svojim kljunovima, a ponekad i celom glavom zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju i blato i vodu kako bi iz njih filtrirali hranu.

Šta jedu flamingosi?

Jedu alge, larve insekata, ali vole i male ljuskare, životinje poput škampa sa tvrdim oklopima. Ova hrana pretvara flamingose u ružičastu boju.

Baš kao i šargarepe, bundeve i paradajz koje jedu ljudi, alge i mnogi ljuskari sadrže prirodne hemikalije sa crvenim/narandžastim pigmentom ili bojom, piše Live Science.

Crvene i plavo-zelene alge sadrže beta karoten, organsku hemikaliju koja sadrži crveno-narandžasti pigment. Mekušci i rakovi sadrže sličan pigment karotenoidima.

Kada bebe flamingosi svare alge i škampe, ove zdrave hemikalije se skladište u mastima, koje pomažu da njihova perja rastu.

Vremenom, ovo pretvara njihova perja u nijanse ružičaste, narandžaste, a nekada i crvene. Ukoliko flamingosi prestanu da jedu hranu koja ih čini ružičastim, njihova boja bledi.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka