Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su flamingosi ružičaste boje?

Jeste li znali da su ptići flamingosa kada se izlegu zapravo bledosive boje, koja se vremenom pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje? Otkrivamo zašto je to tako...

  Izvor: Foto: Profimedia

Veoma je lako uočiti flamingose, te predivne ptice sa dugim, mršavim nogama i dugim, tankim vratom. 

Kada se izlegu, ptići flamingosa su bledosive boje, a kako rastu, njihovo perje se pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje.

Pitate se zašto je to tako?

Povezane vesti

Povezane vesti

Zbog hrane koju jedu.

Naime, flamingosi se uglavnom kreću u velikim jatima u plitkim močvarama, jezerima i lagunama. Svoje duge noge koriste da razmute zemljište, a zatim se svojim kljunovima, a ponekad i celom glavom zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju i blato i vodu kako bi iz njih filtrirali hranu.

Šta jedu flamingosi?

Jedu alge, larve insekata, ali vole i male ljuskare, životinje poput škampa sa tvrdim oklopima. Ova hrana pretvara flamingose u ružičastu boju.

Baš kao i šargarepe, bundeve i paradajz koje jedu ljudi, alge i mnogi ljuskari sadrže prirodne hemikalije sa crvenim/narandžastim pigmentom ili bojom, piše Live Science.

Crvene i plavo-zelene alge sadrže beta karoten, organsku hemikaliju koja sadrži crveno-narandžasti pigment. Mekušci i rakovi sadrže sličan pigment karotenoidima.

Kada bebe flamingosi svare alge i škampe, ove zdrave hemikalije se skladište u mastima, koje pomažu da njihova perja rastu.

Vremenom, ovo pretvara njihova perja u nijanse ružičaste, narandžaste, a nekada i crvene. Ukoliko flamingosi prestanu da jedu hranu koja ih čini ružičastim, njihova boja bledi.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka