Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da preživite napad 12 najopasnijih životinja na svetu?

Eksperti za preživljavanje vam otkrivaju zašto u trenutku napada treba da vičete na slona, zurite u lava, ali nikako ne smete da ostvarite kontakt očima s leopardom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od lavova na safariju, ajkula u moru/okeanu i svih zmija i paukova između, postoji mnogo opasnosti na ovoj planeti, a najbolje metode odbrane i preživljavanja se dosta razlikuju od životinje do životinje.

MailOnline Travel je konsultovao nekoliko eksperata za preživljavanje i vodiče na safariju u Africi kako bi vam pomogli da preživite napad najopasnijih životinja na svetu:

Lavovi 

Ostvarite direktni kontakt očima i ne prekidajte ga. Veoma sporo se udaljite. Nikada nemojte da okrećete leđa niti da trčite. Lavovi će često napraviti jedan ili dva lažna pokušaja pre nego što vas zaista napadnu  trčeći ka vama, ali se iznenada zaustavljajući nekoliko koraka ispred vas. Ako ovo uradi, raširite ruke kako biste izgledali što krupniji i pravite što je više buke moguće. U najvećem broju slučajeva, ovo će ih naterati da se predomisle i da pobegnu.

Leopard

Za razliku od lavova, sa leopardom nikad nemojte da stvarate kontakt očima, jer će oni to shvatiti kao izazov. Ostanite mirni. Leopard neće uvek lažno da vas napadne. Ukoliko vam priđe, kao i s lavom, potrudite se da izgledate što krupnije i pravite buku.

Slonovi 

Ostanite čvrsto na zemlji i pretvarajte se da ste hrabri. Slonovi će agresivno pokrenuti svoje uši i zatrubiti. Ne pomerajte se. On će uvek napraviti jedan ili dva lažna pokušaja. Raširite ruke kako biste izgledali što krupniji i vičite. Nadamo se da će to dati efekta, pa krenite niz vetar kako vas ne bi namirisali.

Povezane vesti

Bizon

Trčite koliko vas noge nose i prihvatite skoro siguran poraz. Bizon ne pravi lažne pokušaje, ne daje upozorenja. Nikada nećete pobeći od bizona, niti pobediti ih u borbi, pa vam je jedina opcija da se popnete na drvo ako ga vidite.

Nilski konj

Nilski konj može da razvije brzinu od 13,4 m na sat, tako da će vas uhvatiti svaki put. Ipak, najbolje je da trčite do najbližeg skloništa ili da se popnete na drvo.

Afrički divlji psi

Pomolite se, jer ne možete da ih umilostivite, nadjačate i budete brži od njih. Međutim, olakšavajuća okolnost je da ne napadaju često ljude.

U nastavku otkrijte kako da se odbranite od pasa, ajkula, zmija, medveda, krokodila i paukova

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka