Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte životinju koja može da živi 11.000 godina

Prosečni životni vek čoveka je 71 godinu, a mi vam predstavljamo 7 životinjskih vrsta koje mogu da žive mnogo duže, čak i do 11.000 godina.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prosečan očekivani životni vek nekoga ko je rođen 2015. godine je 71,4 godina. Ovaj podatak nije obeshrabrujući ako imamo u vidu neke odrasle ženke insekta vodenog cveta, koje žive manje od 5 minuta, tek toliko da se pare i izglegu jaja, piše američko izdanje National Geographic-a.

Međutim, koje životinjske vrste se ubrajaju u najdugovečnije?

Povezane vesti

Povezane vesti

Uzmimo na primer sunđere.

"Ljudi često zaboravljaju da su sunđeri životinje, a neke od njih spadaju u životinje koje imaju dugačak životni vek", kaže Marah Hardt, autor knjige Sex in the Sea: Our Intimate Connection with Sex-Changing Fish, Romantic Lobsters, Kinky Squid, and Other Salty Erotica of the Deep.

Procene dugovečnosti sunđera malo variraju, ali se često procenjuju na hiljade godina. Jedna studija u časopisu Aging Research Reviews otkriva da sunđer iz dubina mora vrste Monorhaphis chuni može da živi 11.000 godina.

Jestiva okrugla školjka Ming je umrla sa 507 godina kada su naučnici pokušali da je izvuku iz voda Islanda, a inače se procenjuje da je životni vek jestive okrugle školjke oko 225 godina.

Neke ribe dubokih mora poput smuđa iz dubokih mora (orange roughy) mogu da dožive 175 godina, prema knjigi Sexuality in Fishes.

Što se sisara tiče, grendlandski kit izgleda ima najviše svećica na torti, više od 200. Ovo ima smisla jer morski sisari žive u hladnim vodama, kaže Don Mur, direktor Zoološkog vrta Oregon u Portlandu. Hladno okruženje izaziva niže telesne temperature, što utiče na sporiji metabolizam i na taj način manje oštećuje tkiva, kaže Mur.

Interesantno je da grendlandski kit ima veća usta od svih životinja, kažu iz Nacionalne agencije za okean i atmosferu.

Trenutno najstarija životinja na kopnu je Džonatan, džinovska kornjača koja živi na području guvernerove palate na Svetoj Jeleni, ostrvu u zapadnoj Africi.

Povezane vesti

Džon Klika, kustos za ptice u Muzeju Burke u Sijetlu kaže da je najstarija poznata divlja ptica na svetu 65-godišnji laysan albatros po imenu Wisdom, koji je razbila uverenja naučnika da njena vrsta živi do 40 godina. Velike ptice poput albatrosa imaju tendenciju da žive duže, dok su male ptice srećne ako žive 5 godina u divljini.

Kakapo, kritično ugrožena vrsta papagaja sa Novom Zelanda živi do 60 godina, a na Zemlji postoji nešto više od 100 papagaja ove vrste.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka