Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najvećih mitova o ajkulama

Vreme je da razotkrijemo 5 najvećih zabluda o ajkulama, koje su etiketirane kao strašna stvorenja, sklona da napadnu svojim oštrim, strašnim zubima.

  Izvor: Foto: Profimedia

1.Sve ajkule jedu ljude

Zapravo, to nije istina. U stvari, Svetska fondacija za prirodu otkriva da većina ajkula jede ribe i beskičmenjake poput lignji. Normalno je da se napadi ajkule dešavaju zbog slabe vidljivosti u vodi, što je razlog zašto je više ljudi napadnuto od strane ajkule, ali ne sa smrtnim ishodom. U proseku, postoji 30 napada ajkula svake godine, a samo 5 do 10 su sa smrtnim ishodom, piše Live Science.

Povezane vesti

Povezane vesti

2. Ajkule nisu pametne i imaju mali mozak veličine oraha

Ajkule su zapravo jedna od najinteligentnijih vrsta u okeanu zahvaljujući evoluciji staroj više od 400 miliona godina. Ove životinje su se smatrale neinteligentnim, ali su istraživanja proteklih godina otkrila širok spektar društvenih ponašanja kod ajkula.

Naime, neke studije otkrivaju da će neke ajkule radije istražiti kvadratni objekat pre nego što mu priđu, a takođe određena istraživanja otkrivaju da ajkule čak komuniciraju sa drugim koristeći govor tela. A što se tiče mozga, on je slične veličine kao kod većine sisara i ptica. 

3. Sve ajkule su velike i strašne i imaju oštre zube

Ne izgledaju sve ajkule poput poznatog filma iz 1975. godine Čeljusti. Postoji više od 450 vrsta ajkula, u svim oblicima i veličinama.

Kostelj je dugačka samo 20 centimetara, dok kit ajkula može da bude i do 12 metara dugačka. Ajkula golema psina je druga najveća riba u moru, ali jede samo planktone svojim ogromnim ustima, koje mogu da budu i 0,9 metara široka. Velike bele ajkule s druge strane imaju fatalne ujede sa nizom od 300 reckastih, trouglastih zuba. Nabrana ajkula liči na jegulju sa više zuba, a čekić ajkula ima posebnu ravnu glavu u obliku slova T.

Povezane vesti

4. Ako vas napadne ajkula, trebalo bi da je šutnete u nos

Ovo verovatno nije dobra ideja. Dejvid Šifman, naučnik za ajkule na Univerzitetu u Majamiju, koji već godinama odgovara na pitanja o ajkulama na svom Tviter profilu, kaže da generalno udaranje ajkule neće ispasti dobro ako ste pod vodom.

On savetuje da je najbolji način da pobegnete od ajkule da se skoncentrišete na njene oči. Ajkule imaju barijeru nalik kapku koja ih štiti od udara plena oko čeljusti, ali nije osmišljena da zaštiti od prstiju. 

5. Ništa ne jede ajkule

Dok velike ajkule, poput tigrastih i belih ajkula, ne moraju mnogo da brinu o predatorima, male ajkule nisu te sreće. Neke vrste ajkula su neverovatno male, pa mogu da budu plen većim vrstama. 

U stvarnosti, najveća opasnost za ajkule su ljudi. Životinje izumiru u svakom delu okeana, prvenstveno zbog prekomernog pecanja. Potražnja za perajima ajkule, koja se koriste u alternativnoj medicini i kuhinji, razlog su što 100 miliona ajkula svake godine bude ubijeno.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka