Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet bez lešinara: Negativne posledice izumiranja najugroženije grupe ptica

Izveštaj biologa sa Univerziteta u Juti potvrđuje da bi izumiranje lešinara imalo mnogo negativnih posledica po životno stanište

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako potražite fotografije ugroženih životinja uz pomoć Gugla, vaš ekran će biti preplavljen pandama, belim medvedima i ostalim vrstama koje će brzo izazvati sažaljenje. Pretraga ugroženih ptica dovešće do fotografija onih najšarenijih. Teško da ćete među njima pronaći najugroženiju grupu ptica – lešinare. Međutim, iako ove životinje nisu među omiljenim stanovnicima naše planete, od njihovog opstanka u velikoj meri zavisi i naša budućnost, a studija koju je nedavno objavio tim biologa sa Juta univerziteta, iznova to potvrđuje.

Na svetu trenutno žive 22 vrste lešinara, a prema oblastima koje naseljavaju dele se na one iz "Starog sveta" i "Novog sveta". Gotovo sve vrste su ugrožene, a među njima je devet onih čija se ugroženost može nazvati kritičnom. Biolozi sa Univerziteta u Juti navode nekoliko faktora koji utiču na sve manji broj lešinara i njihov sve teži opstanak. Pored prirodnih, koje čine spora reprodukcija i specifična ishrana (ovoj grupi pripadaju ptice koje se hrane isključivo mrtvim životinjama), ka njihovom nestanku vode i trovanja koja uzrokuje čovek.

Povezane vesti

Povezane vesti

U različitim delovima sveta do hrane lešinara dospevaju različite vrste otrova, a ni čovekove namere nisu uvek iste. Ipak, posledice su identične – broj ovih neverovatnih ptica, koje životnu sredinu čine čisitijom i zdravijim, naglo opada. U pojedinim zemljama je prepoznato do kakvih posledica može doći, a stanovnici nekih delova sveta su se već suočili sa opasnostima, pa je uloženo dosta truda i novca u očuvanje ovih ptica.

Nakon nekoliko decenija rezultati su postali vidljivi a povećan broj jedinki vratio je nadu da ove životinje ipak neće izumreti. Među zemljama koje su uspele da pomognu lešinarima nalaze se SAD (Kalifornija), Indija, ali i Srbija, gde je broj jedinki beloglavog supa značajno povećan otkada je stavljen pod zaštitu. Ipak stručnjaci upozoravaju da je mnogo lakše i isplativije zaštiti lešinare dok su još tu nego kasnije povećavati njihov broj.

Afrika i Indija

Trenutno su najugroženiji lešinari koje žive u Africi, južno od Sahare. U pojedinim delovima stanovništvo lovi ove ptice i koristi njihove delove tela u svojim magijskim ritualima. Na primer u određenim krugovima vlada verovanje da mozak ove neobične životinje omogućava predviđanje budućnosti, a da će onaj ko sa sobom nosi delove njenog tela oterati od sebe zle duhove i sačuvati snagu. Naprotiv, samo živi lešinari mogu da sačuvaju stanovništvo od bolesti, a pogled u budućnost u kojoj njih nema ne može biti sjajan. 

Afrički lešinari su izloženi i velikom broju otrova koji su u ovim predelima veoma zastupljeni i dostupni zbog njihove neophodnosti u poljoprivredi, ali se često ne koriste na ispravan način. Naime, kada lavovi i drugi predatori ubiju domaću životinju, ljudi obično njene ostatke pospu otrovom kako bi se osvetili ovim napadačima, a toksične materije gotovo uvek završe u stomaku lešinara. Često su otrovi namenjeni i direktno lešinarima, jer lovokradice ne žele da ih ove ptice odaju leteći iznad njih dok vuku mrtve životinje koje su protivzakonito ubili.

Lešinari se hrane isključivo u grupama, pa je broj onih koji stradaju od jedne otrovne životinje veliki. Tako je zabeleženo da je hraneći se jednim slonom, kog su lovokradice ubile zbog slonove kosti i posule otrovom, uginulo više od 500 lešinara. Svi ovi faktori su doveli do toga da u Africi danas ima 97 odsto manje lešinara nego pre 50 godina.

Povezane vesti

Tim biologa sa Univerziteta u Juti lako može da predvidi šta čeka Afriku ako se nastavi sa istrebljenjem lešinara, na osnovu onoga što se već dogodilo u Indiji. Ukoliko se smanji njihov broj, životinjske vrste koje se hrane i na druge načine, preći će na ovu vrstu ishrane zbog veće dostupnosti i hranljivosti. Populacije pacova, insekata, vrana i divljih pasa mogu se značajno uvećati ne dozvoljavajući preostalim lešinarima da priđu svom plenu.

Međutim, nijedna od ovih životinja ne može da očisti prirodu od uginulih životinja tom brzinom kojom može lešinar, a što je još važnije u njegovom želucu se luče tečnosti koje ubijaju različite vrste virusa i bakterija, dok organizmi drugih životinja nisu sposobni za to već ih prenose dalje. 

Sredinom devedesetih godina u Indiji je znatno smanjen broj lešinara. Iako njihov želudac može da neutrališe besnilo, koleru i antraks, diklofenak kojim su farmeri lečili goveda za njih je bio smrtonosan. Zbog konstantne upotrebe ovog leka, broj lešinara je opadao jer je na jedan leš govečeta dolazilo i po stotinu ovih ptica. Kada je smanjen broj ovih čistača prirode koji velikom brzinom lociraju plen i pojedu ga, mrtve stoke je bilo sve više pa je populacija divljih pasa drastično porasla (za 11 godina broj od 7 miliona jedinki dostigao je 29 miliona). Sve to je uticalo na povećano širenje besnila od kog je od 1992. do 2006. godine umrlo više od 40.000 ljudi.

Danas Indija može da posluži kao dobar primer u zaštiti lešinara jer je 2006. zabranjena upotreba diklofenaka u veterinarske svrhe a broj lešinara raste. Za lečenje domaćih životinja sada se koriste druge vrste lekova, a indijska vlada je ograničila i količinu ovog leka koja se može kupiti za lečenje ljudi, kako bi se sprečilo davanje ostataka životinjama. Ovo bi moglo da bude dobra lekcija o zaštiti ovih veličanstvenih ptica makar od ljudskih faktora tamo gde se ne mogu popraviti njihovi prirodni uslovi života.

Izvor: Elementarijum

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka