Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se mačke stalno protežu?

Na svetskom takmičenju u protezanju, mačke bi osvojile zlatnu medalju. One svoje mišiće protežu gotovo stalno i to iz istih razloga kao i ljudi. Koji su osnovni uzroci njihovog učestalog protezanja?

  Izvor: Foto: Profimedia

Osnovni razlog? Protezanje je ugodno i povećava protok krvi, kaže Endrju Kaf, istraživač sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu.

Mačke spavaju između 12 i 16 sati dnevno, dva puta više nego ljudi, kaže Rubin Naiman, stručnjak sa Univerziteta u Arizoni. Kada ljudi spavaju, mozak parališe veći deo naših mišića, kako bi sprečio pokrete u toku sna. Isto se dešava i sa mačkama u toku dremke. Mozak parališe mišiće i onemogućava kretanje u snu koje bi u njihovom slučaju moglo dovesti do na primer, pada sa fotelje, piše Livescience.

Onog trenutka kada se probude, mačke počinju da se protežu.

Kaf kaže da se mačke protežu nakon spavanja kako bi aktivirali mišiće nakon perioda neaktivnosti. Kada spavaju, njihov krvni pritisak opada, kao i kod ljudi. Protezanje služi kako bi se mišići aktivirali i kako bi se povećao krvni pritisak. Osim toga, nakon što počnu da se pomeraju, mišići istiskuju toksine i ostale nepotrebne materije koje su nastale u toku neaktivnosti.

Ono što je mačkama posebno važno, protezanje priprema mišiće za aktivnost. Ako su miš ili pauk u blizini, mačka će nakon što se protegne biti spremna na kidisanje.

Pročitajte još i:

Zašto se mačke uvek „dočekaju na noge“?

Šta bi se dogodilo kada bi nestale sve mačke?

Zašto mačke imaju vertikalne zenice?

Zašto mačke toliko vole kutije? (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka