Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja otkrivaju da stenice imaju svoju omiljenu boju

Najnovije naučno istraživanje otkriva da bube stenice ne samo što razlikuju boje, već i neke više preferiraju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada vas ne grickaju pod čaršavima, stenice se kriju u sićušnim pukotinama i procepima. Međutim, gde će se ove bube sakriti zavisi od mnogo čega. Naime, prema studiji objavljenoj u Journal of Medical Entomology, boje igraju veliku ulogu u skrovištu ovih buba. 

Naučnici sa Univerziteta u Floridi su u petrijevoj posudi postavili niz papirića različitih boja i gledali ispod koje boje odnosno obojenog papirića će se stenice sakriti.

Povezane vesti

Svaka stenica je imala 10 minuta da odabere ispod kojeg obojenog papirića će pronaći skrovište. Eksperiment je vršen nad nahranjenim, gladnim stenicama, muškim i ženskim primercima, kao i mladim i starijim bubama. 

Rezultati su varirali u odnosu na te parametre, ali stenice su uglavnom birale tamne boje, crnu i crvenu, dok su im zelena i žuta boja bile odbojne. Ženke su uglavnom birale ljubičaste tonove, a mužjaci crvenu i crnu boju. Najviše jajašca su ostavile ispod tamnoplave boje papirića, kao i crvenog i crnog. 

Povezane vesti

Tako da imajte to na umu sledeći put kada budete kupovali posteljinu, stenice imaju izražen osećaj za modu, pa shodno tome birajte one boje koje ih odbijaju.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka