Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najvećih prirodnih misterija: Otkrivena tajna kraljevskog leptira

Naučnici su konačno rešili jednu od najvećih zagonetki u prirodi – tajnu migracija leptira monarha od Kanade do Meksika.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici veruju da su otkrili kako funkcioniše unutrašnji kompas kraljevskog leptira odnosno kako se prostorno orijentišu tokom migracije svake jeseni i lete baš u smeru jugozapada. Naime, nikada nije bilo objašnjeno kako mozak leptira prima i obrađuje informaciju o lokaciji, odnosno kako zna gde treba da leti, piše Telegraph.

Svake godine kraljevski leptiri lete hiljadama kilometara sa severa američkog kontinenta, iz Kanade u toplije krajeve Meksika. Reč je o zaista posebnoj vrsti ovih prekrasnih insekata – u jednoj godini žive čak četiri generacije monarha, a najduže živi upravo ona koja učestvuje u seobi koja počinje u ranu jesen. 

Saznajte i Kraljevski leptiri dobijaju put od Meksika do Kanade

„Kompas leptira daje dve informacije – koje je doba dana i koja je pozicija sunca – kako bi znali gde je jug. Želeli smo da saznamo kako kraljevski leptir obrađuje ove dve različite informacije i svake jeseni leti na jugozapad“, rekla je Eli Šlizermanof, autor istraživanja. 

Monarsi koriste svoje velike oči kako bi videli poziciju Sunca, ali to im nije dovoljno da bi odredili smer kojim treba da lete – treba im i informacija o tome koje je doba dana. Kao i sva druga bića, naime, imaju svoj unutrašnji sat koji se nalazi u pipcima, a koji određuje fiziološke potrebe i ponašanje u određeno doba dana. 

Kraljevski leptir ima i jedinstven mehanizam – tačku razdvajanja koja kontroliše treba li „monarh“ da krene levo ili desno kako bi uhvatio smer jugozapada. Kako se menja doba dana, tako se mijenja i pozicija te tačke u vidnom polju leptira. Ovi leptiri nikad ne prelaze tačku razdvajanja, zbog čega ne pronalaze ni prečicu kako bi došli do cilja, a i ako slučajno skrenu sa puta, povratak na rutu je spor i dugotrajan.

Otkrijte i Redak fenomen: Leptiri piju kornjačine suze

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka