Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne?

Iako mnoge životinje imaju pruge po telu, one su kod zebre izraženije nego kod drugih vrsta, što ujedno ovu životinju izdvaja i čini posebno zanimljivom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otiska prsta. Sledeće pitanje koje se neminovno postavlja kada su pruge i boja u pitanju jeste, da li su zebre crne sa belim prugama ili je obrnuto?

Povezane vesti

Povezane vesti

Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu koja proizvodi crni pigment. Naime, iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebra i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebra pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane za razliku od belih pruga kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo da potvrdimo da su zebre crne.

U zavisnosti od mesta gde se nalaze, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na telu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrejati. Naime, razlika u apsorpciji svetlosti i toplote između crnih i belih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tela životinje pomažući im pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do 5 stepeni niža u odnosu na druge sisare iz okruženja.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka