Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoki ritual zastrašivanja kod hijena (VIDEO)

Mužjak Bongo demonstrirao je svoju dominaciju i pokazao na koji način se uspostavlja stroga hijerahija u klanu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Klanovi hijena imaju vrlo izraženu socijalnu hijererhiju. Kada su se dva osamnaestomesečna mladunca hijene pridružili novom klanu, alfa mužjak Bongo demonstrirao je način na koji uspostavlja dominaciju, objavio je Smithsonian.

Pročitajte i Hijene komuniciraju uz pomoć bakterija

Prema pisanju Hyanea Specialist Group, hijene spadaju u grupu zveri koje su društvenije u odnosu na druge zveri. Žive u grupama koje mogu da broje čak 90 članova i pokazuju najsloženije socijalno ponašanje. 

Žive u grupama koje se nazivaju klanovi, koji brane svoje teritorije i imaju vrlo izraženu dominaciju i hijerarhiju. Ženke su dominantnije od muškaraca. Čak i najniže rangirana ženka je dominantnija u odnosu na najviše rangiranog mužjaka.

Poznato kikotanje hijena, zvuci koji podsećaju na smeh, zapravo izražavaju njihovu nervozu, a vrištanje i buka koju proizvode služe da prizovu ostatak klana da se suprotstavi lavovima koji predstavljaju opasnost. Takođe, kikotanje može značiti i da izvesna jednika prihvata i pokazuje pokornost svom partneru iz klana.

Socijalni život klana koncetrisan je oko jedne zajedničke jazbine mada klanovi mogu koristiti i nekoliko različitih jazbina u roku od godinu dana ili čak istovremeno. 

Pogledajte video:

Mužjak Bongo demonstrirao je svoju dominaciju i pokazao na koji način se uspostavlja stroga hijerahija u klanu.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka