Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje osećaju magnetno polje?!

Istraživanja su otkrila magnetnorecepcijski molekul u očima nekih sisara, poput pasa mesoždera, pomoću kojih mogu osećati magnetna polja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Jedna nova studija tvrdi da psi i neki primati mogu imati unutrašnji kompas povezan sa svojim vizuelnim sistemom. Molekul koji je osetljiv na svetlost, može se naći u očima nekih sisara i pružiti im magnetni osećaj kao što imaju ptice selice. Naučnici u Nemačkoj su primetili taj magnetno-receptivni molekul kod pasa, medveda i orangutana.

Molekuli osetljivi na svetlost, poznati kao kriptohromi molekuli, mogu se naći u biljkama, životinjama i bakterijama. Ovaj molekul može da poremete životni ritam kod životinja. Kriptohrom 1a koji se nalazi u ptičijim očima omogućava im da detektuju UV svetlost i da osete nagib linija magnetnog polja u prisustvu svetlosti. Sada su istraživači to isto otkrili i kod nekih sisara.

Istraživači sa nekoliko nemačkih univerziteta pokušali su da istraže ovaj molekul pod nazivom kriptohrom 1. Oni su ispitali 90 vrsta sisara u potrazi za tim molekulom. Kod nekih sisara i mesoždera pronađen je kriptohrom 1 u očima čije su kupaste ćelije osetljive na plavu boju. Takav slučaj je pronađen kod nekih zveri, poput pasa, vukova, lisica i jazavaca, kao i kod nekih primata, uključujući orangutane. Međutim, nisu pronašli kriptohrom 1 u očima mačaka mesoždera, uključujući lavove i tigrove.

Saznajte i Koja je životinja bila prva na Zemlji?

Tim je pogledao još 16 sisara, ali nije našao ovaj molekul aktivan u membranama ćelija mrežnjače. Istraživači sugerišu da se ovaj molekul nalazi u očima čije su kupaste ćelije osetljive na svetlo i mogu se koristiti za prepoznavanje Zemljinog magnetnog polja. Ovaj tim ističe da su mnogi sisari pokazali svojim ponašanjem da mogu da osete Zemljino magnetno polje, uključujući i ljude. Kod lisica je čak utvrđeno da će biti uspešnije u hvatanju plena ako krenu ka severo-istoku.

Međutim, stručnjaci sa Institua Maks Plank ističu da su bili iznenađeni kada su našli kriptohrom 1 u membranama ćelija kod samo dva sisara, a specifično je da su kod nekih vrsta koje ne poseduju ovaj molekul, poput glodara i slepih miševa, primetili da takođe reaguju na magnetno polje. Oni sugerišu da neke vrste životinja mogu imati drugačiji način posmatranja magnetnog polja, a neki su poznati po tome da imaju magnetski bazirane čulne sisteme koji im pomažu pri orijentaciji.

U slučaju kriptohroma 1 stručnjaci se oslanjaju na sličnosti između plavih kupastih ćelija sisara i na kupaste ćelije ptica osetljive na UV zrake. Ovi sistemi se zasnivaju na evolutivnom nivou, a sumnja se da se i funkcija molekula takođe može porediti.


Foto: Profimedia

Prema češkoj studiji objavljenoj 2013. godine, psi ne usmeravaju samo svoje telo prema severojugu kada idu u toalet, već na njihovu poziciju može da utiče i najmanja promena u magnetnom polju planete. Istraživači su utvrdili da psi ujutru imaju tendenciju da pozicioniraju svoja tela prema zapadu, ali se u popodnevnim satima okreću ka istoku. Međutim, to se događa samo kada je magnetno polje stabilno, tj. kada se oko postojaće ose ne koleba. Magnetno polje može da postane nestabilno tokom solarnih baklji i kada se to desi psi se slučajno ka jednoj strani pozicioniraju. 

Otkrijte i Najbolje tate u svetu životinja

Istraživači sa Univerziteta prirodnih nauka u Češkoj proučavali su pozicije tela od 70 pasa, preko 37 različitih rasa kada su išli u šetnju i toalet. Oni odbacuju tendenciju da na položaj tela kod pasa utiče doba dana i položaj Sunca, jer su proučavali pse tokom različitih godišnjih doba u kojima je položaj Sunca drugačiji. Zaključili su da psi vole da polože telo onako kako bi se poravnalo sa osom sever-jug pod mirnim uslovima magnetnog polja. U vreme kada je bilo oscilacija, ovakvo ponašanje je ukinuto. Takođe, takva vrsta ponašanja je primećena kod pasa koji su bili napolju i na uzici.

U narednim istraživanjim stručnjaci će pokušati da utvrde da li kriptohrom 1 zaista daje nekim sisarima unutrašnji kompas ili ima sasvim drugu svrhu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka