Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Britanci prave „auto-put“ za ježeve

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Kad padne noć, ježevi prelaze velike razdaljine, ali ograde između bašti često su prepreka na ovim noćnim putovanjima.

 Izvor: Foto: Profimedia

Zato su stanovnici Velike Britanije odlučili da im pomognu tako što će bušiti rupe u svojim ogradama i na taj način napraviti neku vrstu „nacionalnog auto-puta“ za ježeve, preneo je NPR.

Pogledajte:Neverovatni mostovi za životinje (VIDEO)

Tokom proteklih 10 godina, populacija ježeva u Britaniji opala je za 30 odsto, rekao je za „Smitsonijan“ ekolog Hju Vorvik, koji ističe da su ograde veliki krivci za to jer sprečavaju ove životinje da pronađu hranu i partnera za razmnožavanje. Veliki problem predstavlja i smeće: gumice koje ispuštaju poštari neretko se obmotaju oko ježeva, zbog čega dolazi do infekcija. Pored toga, događa se i da se glave ježeva zaglave u plastičnim čašama bačenim pored puta.

Pročitajte: Kraljevski leptiri dobijaju put od Meksika do Kanade

Zato je Britansko udruženje za zaštitu ježeva pokrenulo projekat za pravljenje rupa i „auto-puta“ za ježeve, a „Smitsonijan“ prenosi da je za noćna lutanja ježeva napravljeno već više od 2.784 rupe. One ne moraju da budu velike jer ove životinje uspevaju da se provuku i kroz manje rupe.

Ovo udruženje već je, pre desetak godina, izdejstvovalo da se britanski ogranak „Mekdonaldsa“ promeni dizajn poklopca za jedan od svojih sladoleda ne bi li se tako zaštitili ježevi.

Kad padne noć, ježevi prelaze velike razdaljine, ali ograde između bašti često su prepreka na ovim noćnim putovanjima.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka