Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najvažnijih arheoloških otkrića u 2015. godini

U godini na izmaku arheolozi su došli do izuzetno značajnih saznanja.

  Izvor: Foto: AP/Themba Hadebe

Gotovo svakodnevno smo čitali o zanimljivim otkrićima širom sveta, koja su važna kako za nacionalne istorije – recimo, vest o otkriću pečata kneza Lazara, tako i za razvoje ljudske vrste uopšte.

Najinteresantnija otkrića 2015. odgovorila su brojna pitanja koja godinama muče naučnike i otvorila mogućnost za još veća saznanja do kojih ćemo doći 2016.

Skrivene prostorije u Tutankamonovoj grobnici

Kada je istraživao Dolinu kraljeva dvadesetih godina XX veka, Hauard Karter je, čini se, prevideo da bi se u grobnici kralja-dečaka moglo nalaziti još odaja – britanski egiptolog Nikolas Rivs nedavno je pronašao nešto što liči na ulaz dok je analizirao rezultate laserskog skeniranja! Radarskim prikupljanjem podataka i termografijom utvrđeno je da u grobnici zaista postoji prazan prostor koji bi mogao da podrži Rivsovu teoriju.

Međutim, Rivs naslućuje da je na tragu još većeg otkrića: on veruje da se u jednoj od skrivenih prostorija nalazi telo kraljice Nefertiti! Zato bi 2016. mogla da bude važna godina u istraživanju Tutankamonove grobnice, smatra arheolog i član Društva National Geographic Frederik Hajbert.

Stručnjaci planiraju da sledeće godine izbuše sićušne rupe u zidu i ubace u susednu prostoriju kameru na bazi optičkih vlakana kako bi istražili njenu unutrašnjost.

Otkrijte ko je bila Nefertiti

Izgubljena civilizacija na tlu Hondurasa

U jednoj od tropskih šuma ove centralnoameričke zemlje istraživači su potvrdili ono što se nakon analize Lidarom (optičkim mernim instrumentom) naslućivalo: na teritoriji Hondurasa počivaju ostaci gotovo nepoznate kulture, koja se razvijala u La Moskitiji (danas najistočnijem delu Hondurasa) pre oko hiljadu godina.

Arheolozi su počeli da istražuju samo jedan od nekolicine otkrivenih gradova, u kojima su pronađeni trgovi, složene skulpture i piramida. Predsednik Hondurasa obećao je da će zaštiti ovu bolast od nelegalne seče i pljačkaša, a naučnici planiraju da se u ovaj izgubljeni svet vrate 2016. godine, uprkos tome što je polovina ekspedicije obolela od lišmanijaze tokom ranijeg istraživanja.

Zašto jenestala misteriozna drevna kineska civilizacija?

Homo naledi – nova grana na ljudskom porodičnom stablu

Naučnici u Južnoafričkoj Republici objavili su kako su otkrili novu vrstu ljudskog pretka, a ovo otkriće moglo bi promeniti dosadašnja saznanja o tome kako se razvijala ljudska vrsta, preneli su skoro svi mediji u septembru 2015. godine, a rekonstrukcija lica ovog pračoveka ubrzo je krasila i naslovnu stranu magazina National Geographic.

Ostaci 15 primeraka ovog pračoveka pronađeni su još 2013. godine, ali je tek 2015. paleoantropolog Li Berger s Univerziteta u Vitvatersrandu potvrdio da je reč o novoj vrsti roda Homo.

Pročitajte: Po čemu se Homo naledi razlikovao od nas?

Olupine čak 22 broda na samo jednom mestu

„Džekpota artefakata“, kako je „Smitsonijan“ nazvao, otkriven je dok su stručnjaci istraživali grčki arhipelag Fourni.

“Olupine su bukvalno bile svuda”, rekao je predstavnik grčkog arheološkog tima Piter Kembel i dodao da su bili šokirani otkrićem jer su očekivali da će naći tri ili četiri broda. Ove olupine potiču iz oko 700. godine pre naše ere i mogla bi da pomognu stručnjacima da saznaju mnogo toga o trgovini u antičkoj Grčkoj.

Pročitajte:Da li je ovo arheološko otkriće godine?

Identifikovana tela izgubljenih vođa Džejmstauna

Arheolozi su 2010. godine proučili tela petorice muškaraca pronađenih u Virdžiniji, na mestu gde je podignuta prva crkva u Severnoj Americi (hram u kojem se Pokahontas udala za Džona Rolfa 1614. godine). Stručnjaci su tad samo pretpostavljali kome tela pripadaju: Reverendu Robertu Hantu, koji je bio prvi kapelan Džejmstauna, seru Fernandu Vejnmanu, koji je bio glavni za borbenu tehnniku u Fort Džejmsu, kapetanu Piteru Vajnu i kapetanu Gabrijelu Arčeru. Međutim, bili su u pravu samo u slučaju trojice – u toku 2015. godine, hemijskim i genealoškim analizama je utvrđeno da  su pogešili samo u vezi s Piterom Vajnom, umesto kojeg je na tom mestu sahranjen kapetan Vilijam Vest, rođak sera Vejnmana.

„Ove osobe su bile ključne za osnivanje Amerike kakvu poznajemo danas“, rekao je forenzički antropolog Daglas Ousli, koji je bio na čelu tima istraživača. „Zaista smo zainteresovani za njihove živote i priče.“

Pogledajte:Šta su urođenici i doseljenici jeli za prvi Dan zahvalnosti?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka