Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Šta nam hijene poručuju kikotom?

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Jedna zoološkinja veruje da se ponašanje hijene može predvideti ukoliko pažljivo oslušnemo njen kikot i posmatramo njeno ponašanje.

Izvor: Foto:Profimedia

Oborena glava kod hijene predstavlja znak da želi da se pridruži čoporu, uzbuđeno trčanje i dizanje buke predstavlja svojevrsan alarm za uzbunu, a duboko uzdisanje je znak da pozdravlja mladunce koji su spremni za sisanje, istakla je zoološkinja Kej Holekamp u "Njujork Tajmsu" 

Pročitajte: Šta nam mačke poručuju mjaukanjem, treptanjem i brkovima?

Svoj nervozni smeh hijena obično ispoljava kada je u opasnosti ili ugrožena zbog drugog člana čopora.

Ipak, postoji mnogo više detalja u ponašanju hijene koji ukazuju na njene reakcije nego što se obično misli.

Studija Holekampove, u kojoj su učestvovali i Kevin Tajs i drugi zoolozi 2007. godine, govori o tome da njihovo kikotanje često govori o starosti jedinke ili pozivu na parenje.

Posmatrajući 60 hijena i prateći čak 117 različitih zvukova, oni su ustanovili da se glasovi razlikuju u zavisnosti od starosti jedinke –kod starijih životinja postaju dublji. Često se glasovi mladih jedniki iste starosne dobi razlikuju u odnosu na to da li su mužjaci ili ženke, jer ženke imaju dublje tonove. Kod hijena, njihov glas nosi sve informacije o tome kakve su one, a pogotovo prepoznatljivi kikot.

 Među hijenama: Bezbrižno druženje sa zverima

I dok glasovi koje hijene ispuštaju možda ništa ne znače drugim životinjam, njima su od veoma velike važnosti u razmeni informacija, ali mogu poslužiti i kao svojevrsno upozorenje za druge. Zoološkinja Sara Durant je u svojim istraživanjima ustanovila da će mačke poput geparda sigurno odustati od svog ulova ukoliko čuju glasove čopora hijena. Lavovi su, međutim, nešto drugo: jaki grabljivci poput lavova ne prezaju ni od koga, tako da ih glasovi hijena ne mogu uznemiriti ili oterati. Oni se takođe kreću u čoporu i hijene obično izbegavaju bliske susrete sa njima, sem ukoliko to nije samo jedna jedinka.

Hijenama je veoma bitna njhova međusobna komunikacija i ona im daje  mesto u ovom dobro organizovanom čoporu.

Tekst priredila: Katarina Vasiljević

Najnovije

Priroda

Nauka