Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li hidre zaista da žive večno?

U grčkoj mitologiji, lernejska Hidra bila je neman s devet zmijskih glava, a iz svake od njih izrasle bi, u slučaju odsecanja, po dve nove. Čini se da su prave hidre jednako zanimljive.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da hidre mogu da žive večno i da pri tome uopšte ne ostare.

Za razliku od ostalih višećelijskih organizama, stanje hidre s godinama ne pogoršava, navodi se u studiji objavljenoj 7. decembra 2015. u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Započeo sam eksperiment u želji da dokažem da hidre ne mogu da izmaknu starenju", kaže Danijel Martinez, biolog Koledža u Pomoni. "Podaci do kojih sam došao su da dokazali da grešim – dvaput."

Hidre spadaju u beskičmenjake i mogu da porastu oko 10 milimetara. Poznate su po svojim regenerativnim sposobnostima, a većina ćelija u njihovim telima su matične ćelije, objašnjava Martinez. Ovakve ćelije sposobne su za neprestanu deobu i diferencijaciju u bilo koji drugi tip ćelija. Kod ljudi takve "totipotentne" ćelije postoje u prvim danima embrionalnog razvoja, a  kod hidre se one stalno obnavljaju.

Martinez i njegove kolege su osam godina analizirali stanje 2.256 hidri koje su živele u idealnim uslovima – redovno su jele, menjana im je voda i sl. Za to vreme, umirao je jedan od 167 primeraka hidri godišnje, bez obzira na njihovu starost.

"Verujem da hidra može da živi zauvek u pravim uslovima", istakao je Martinez.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka