Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodna ili plastična jelka – šta je bolji izbor za očuvanje životne sredine?

Plastičnu ćete koristiti godinama i tako spasti nekoliko stabala, to je tačno. Da li je to, ipak, najbolje ekološko rešenje?

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako ste kupili kvalitetnu jelku i planirate da je ukrašavate narednih 10 godina, to podrazumeva da će u šumama najmanje 10 stabala ostati netaknuto i bujati još mnogo godina. Ova teorija ima smisla, ali se ne slažu svi s njom.

Saznajtezašto kitimo novogodišnju jelku

Naime, kako je utvrđeno istraživanjem „Elipsosa“ čiji su rezultati objavljeni 2009. godine, godišnja emisija ugljenika povezana s upotrebom pravog drveta za trećinu je manja od emisije povezane s veštačkom jelkom koja se koristi oko šest godina. Takođe, većina veštačkih jelki sadrži polivinil-hlorid (PVC), koji tokom proizvodnje i uništavanja stvara karcinogene.

Montrealska kompanija „Elipsos“ analizirala je drveće koje se može kupiti u ovom kanadskom gradu, i to prirodne jelke koje rastu u Kvebeku i veštačke koje se proizvode u Kini. Kako je istakao Žan-Sebastijal Trudel, osnivač ove kompanije, posledice korišćenja prirodne jelke na životnu sredinu bile su manje u poređenju s posledicama veštačkih. Veštačke jelke, od kojih se većina proizvodi u Kini, pretežno se izrađuju od plastike i metala i ne mogu se reciklirati u okviru većine opštinskih programa za reciklažu, te nakon desetak godina upotrebe širom sveta one dospevaju na – deponije.

Pogledajte: Praznična atmosfera osvaja gradove širom sveta

Ipak, jedno kasnije istraživanje, iz 2011. godine, pokazalo je da je uticaj i prirodnog i veštačkog drveća sličan, ali da bi – ponovo – veštaka jelka mogla imati nešto lošije efekte po planetu. Ovde je opet naglašen PVC, neobnovljiv i zagađujući sastojak koji emituje karcinogene kao što su dioksin, etilen-dihlorid i vinil-hlorid. Tu je i olovo, koje može negativno uticati na bubrege, neuološko stanje i reproduktivno zdravlje, a ako se njegove čestice rasprše vazduhom, mogu negativno uticati i na disajn puteve.

Međutim, s druge strane je seča predivnih i bogatih šuma zbog nekoliko sedmica praznične atmosfere.

Neverovatan prizor:Drvo u borbi za život

Šta je bolji izbor? Kako piše geofizičar Mihaj Andrej, nije lako presuditi koju bi jelku trebalo odabrati ukoliko brinemo o životnoj sredini jer obe utiču na nju. Izbor je na nama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka