Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Albaniji ubijen mladunac ugroženog balkanskog risa

Ovaj nesrećni slučaj apel je za realizaciju hitnih mera u regionu kako bi se u budućnosti izbegle slične situacije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na planini Munela, jedinom području u Albaniji u kom balkanski ris opstaje, pronađeno je mrtvo mladunče ove vrste.

Kako je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, mladunca je kamenovao pastir iz sela Mesul iz straha za svoje stado.

Balkanski ris:prelepa mačka kojoj preti izumiranje

"Ovaj slučaj predstavlja težak gubitak za čitavu populaciju, posebno ako imamo u vidu ih je na toj planini svega četiri do šest odraslih i polno zrelih jedinki. Ukupna populacija balkanskog risa procenjuje se na manje od 40 zrelih jedinki, pa je gubitak jedne životinje loša vest za opstanak vrste, posebno jer je reč o mladuncu. Prema kriterijumima IUCN Crvene liste, balkanski se smatra kritično ugroženom vrstom na Balkanu. Štaviše, balkanski ris je usamljena vrsta, koja nastanjuje planinske oblasti u kojima je ljudsko prisustvo ograničeno", navode iz CIZP.

Dodaje se da je prisustvo mladunca risa u blizini ljudskih naselja je izuzetno redak slučaj.

Fotografija:Cenimo li dovoljno ugrožene vrste?

"Postoji nekoliko teorija zbog čega je mladunče risa bilo prisutno na tako maloj nadmorskoj visini od oko 550 metara. Jedan od glavnih faktora je degradacija staništa, naročito masovna seča koja se u poslednje vreme odvija na ovoj planini, što uzrokuje prinudne migracije životinja ka nižim područjima u blizini ljudskih naselja. Uprkos ovom tužnom slučaju, otkriće ubijenog mladunca je naučno veoma važno kako bi se dodatno dokazalo da ova regija ima reproduktivne jedinke risa. Kao takva, planina Munela je pored NP Mavrovo u Makedoniji jedna od dva lokaliteta na celom Balkanu, gde se ris razmnožava."

Otkrijte: 20 vrsta za koje niste znali da su ugrožene

Iz CIZP dodaju da je ovaj nesrećni slučaj apel je za realizaciju hitnih akcija u ovom regionu kako bi se u budućnosti izbegle slične situacije.

"Pre svega, neophodno je sprovesti ozbiljnu edukativnu kampanju s meštanima kako bi se očuvala postojeća populacija balkanskog risa, kao i proglasiti zaštićenim ovo područje", zaključuje se.

Izvor: Vijesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka