Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Dva orla belorepana stradala zbog nestručnog korišćenja pesticida?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Leševi orlova belorepana, strogo zaštićene vrste ptica, pronađeni su na njivama oko Bosutskih šuma, kod Višnjićeva u opštini Šid, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 Izvor: Foto: Profimedia

To udruženje je u saopštenju navelo da su orlovi nađeni pored leševa fazana, pa se pretpostavlja da je posredi posledica nemarnog ili nestručnog korišćenja pesticida.

Zatrovane mamce ili hranu jeli su fazani, a orlovi su se otrovali nakon što su pojeli meso uginulih fazana, piše u saopštenju, a prenosi RTV.

Nebeska bitka:Orao protiv galebova

Dodaje se da su aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica krajem novembra i početkom decembra uočili i prijavili razbacivanje opasnog pesticida po njivama u Vojvodini, koji se koristi za ubijanje glodara, ali ne sme da se razbacuje po njivama, već isključivo da se stavlja u aktivne rupe u kojima glodari žive.

Udruženje je o trovanju orlova belorepana obavestilo Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine, kao i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a leševi najpoznatijih domaćih ptica grabljivica dostavljeni su na toksikološke analize u Naučni institut za veterinarstvo u Novi Sad.

Pročitajte:Lov orlovima, tradicija koja odumire

"Ornitolozi očekuju brzu, stručnu i neodložnu analizu leševa belorepana, utvrđivanje tačnog uzroka uginuća, i brzo podnošenje prijave pravosudnim organima za ubijanje strogo zaštićene vrste", piše u saopštenju.

Bosutske šume u istočnom Sremu, oko Morovića i Višnjićeva, jedno su od najznačajnijih domaćih boravišta orlova belorepana i u njima se svake godine gnezdi osam do devet parova tih ptica.

Izvor: Beta

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka