Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se mala deca ne plaše zmija?

Šta mislite, da li bi trogodišnjak, kada biste pored njega spustili zmiju, zainteresovano prišao ovoj životinji ili bi se uplašio?

  Izvor: Foto: Profimedia

Nismo sigurni da li bi dete u tako ranom detinjstvu bilo toliko hrabro i radoznalo da priđe ovoj životinji, ali se ne može sa stoprocentnom sigurnošću reći ni da bi ustuknulo od straha.

Odavno je poznato, i sasvim razumljivo, da bebama mnogo više pažnje privlače životinje nego njihove plišane predstave u vidu igračaka. Istraživanja pokazuju da je to slučaj čak i kada je reč o životinjama od kojih odrasli zaziru.

Pogledajte:Klanica zmija, kuća strave u Indoneziji

Kako je objašnjeno u naučnom radu objavljenom u magazinu Current Directions in Psychological Science 2011. godine, ljudi se ne rađaju sa strahom od zmija i paukova, ali vrlo brzo nauče da treba da ih se plaše i tako se rađa strah.

Autori ove studije puštali su deci od kojih su najmlađa bila stara sedam meseci istovremeno snimke zmija i životinja koje obično ne izazivaju takvu paniku, kao što su, recimo, slonovi. za to vreme, puštali su i snimke glasova u kojima su se mogli naslutiti strah ili radost. Tokom ovih eksperimenata, bebe su duže posmatrale snimke zmija dok je puštan glas pun straha, ali nisu i same pokazale strah.

„Verujemo da smo skloni da životinje kao što su zmije i paukovi primetimo veoma brzo i da ih povezujemo s stvarima koje su loše, kao što je uplašen glas“, objasnila je Vanesa Lobu, profesor Univerziteta „Ratgers“ i jedna od koautora studije.

Pročitajte: Zmijski otrov opasan i posle nekoliko decenija

U jednom ranijem istraživanju, trogodišnjacima je ponuđeno devet fotografija i zamoljeni su da odgovore na pitanje šta se nalazi na njima. Oni su identifikovali zmije brže nego cveće i brže nego mnoge druge životinje za koje bi se moglo reći da liče na njih, poput žaba i gusenica. Štaviše, deca koja se plaše zmija prepoznala su ih jednako brzo kao ona koja još uvek nisu razvila taj strah.

Lobuova je zaključila da zmije, očito, jesu na neki način posebne jer izazivaju odgovor tako rano u životu, ali da one, ipak, nisu povezane sa strahom u najranijem detinjstvu.

„Moguće je da obraćanje više pažnje na nešto može da izazove još bržu pojavu straha od toga“, smatra ona. „To olakšava 'učenje straha'.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka