Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li sićušni mravi veliki graditelji naše budućnosti?

Stručnjaci analiziraju gotovo neverovatne sposobnosti mrava da bez vođe – čak spontano i bez plana – telima prave zapanjujuće „konstrukcije“.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vatreni mravi (iz roda Solenopsis) umeju da telima formiraju kompleksne strukture koje koriste koloniji. Potrebno je preći ponor? Oni se penju jedni na druge i svojim telima formiraju most. Nadolazi poplava? Oni prave od tela prave splav koji pluta na sigurno i – iako kada pojedinačno upadaju u vodu, mravi tonu i dave se – svi mravi preživljavaju.

Pogledajte i:Snaga zajedničkog truda (VIDEO)

Treba istaći i da u njihovom društvu ne postoji vođa koji upravlja timom, već je njihov sistem proizilazi iz mnogo nezavisnih akcija koje sprovode pojedinci. 

Istraživači Tehnološkog instituta u Gruziji pokušavaju da otkriju tajne ovih mrava. Nedavno objavljena studija pokazuje da se mravi ponašaju poput želea pod pritiskom. Oni pokušavaju da otkriju kako vatreni mravi formiraju takve strukture koje su snažne, ali i prilagodljive uz samo nekoliko pravila kojih se pridržava baš svaki član grupe. 

Otkrijte i:Timski rad u svetu neustrašivih mrava

„Vatreni mravi su specifični inženjeri“, rekao je profesor Dejvid Hu. „Oni su i oni koji polažu cigle i same cigle. Nekako uspevaju da grade i popravljaju razne strukture bez vođe ili svesti o tome šta se zapravo događa. Oni samo reaguju i upuštaju se u interakciju.“

Hu i njegove kolege nadaju se da će, nakon pažljive analize ponašanja mrava, uspeti da jednog dana čovečanstvu poklone robote koji prave još veće i naprednije robote ili materijal koji se sam postavlja, obnavlja i pravi nove oblike.

„Ako mravi to mogu, možda ljudi mogu da naprave nešto što će moći da se 'ponaša' slično“, nada se ovaj stručnjak.

Neverovatan podvig:Hrabri, mali mrav uspeo da podigne čitavu gusenicu

Nadajmo se da ćemo uspeti da otkrijemo tajne ovih vrednih graditelja...

Stručnjaci analiziraju gotovo neverovatne sposobnosti mrava da bez vođe – čak spontano i bez plana – telima prave zapanjujuće „konstrukcije“.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka