Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Mačke čuvaju blago Ermitaža

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Još od XVIII veka, mačke “stražare” podrumima i tavanima najvećeg ruskog muzeja vrebajući plen…

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

"Naše mace su isto toliko popularne kao i naše kolekcije", tvrdi Irina Popovec, šefica "mačje jedinice" Ermitaža koja upošljava 70 mačaka koje borave u podrumima i tavanima muzeja.

Svakog jutra, 45-godišnja Irina silazi u podrum kako bi nahranila svoje male čuvarke. Mačke raznih tipova dlaka i rasa sjate se tada oko nje, predeći od zadovoljstva. Ona je, takođe, zadužena za redovno vakcinisanje mačaka i njihovo lečenje u slučaju bolesti.

Saznajte: Šta bi se dogodilo kada bi nestale sve mačke?

"Većina je lošeg zdravlja", priznaje Irina, čija se kancelarija, ukrašena mnoštvom fotografija mačaka, nalazi nedaleko od podruma koji se prostire u dužini od dvadesetak kilometara.

Priča o Ermitažinim mačkama datira još iz 1745. godine kada je carica Jelisaveta I Petrovna, ćerka Petra Velikog, potpisala ukaz kojim traži da se iz "Kazanja na dvor dovedu najbolje, najveće mačke, spretne u hvatanju miševa".

U doba Katarine II, nekoliko mačaka, koje su imale titulu "mačke Zimske palate", zvanično su boravile na dvoru.

Njihovi potomci su nestali tokom nacističke opsade Lenjingrada, između avgusta 1941. i januara 1944, kada je izgladnelo stanovništvo potamanilo sve domaće životinje u gradu.

Jesu li mačke u potpunosti pripitomljene?

Prema legendi, repata garda palate obnovljena je po završetku rata mačkama koje su sakupljene iz cele Rusije. Tokom 1960-ih godina, broj mačaka u Ermitažu je toliko narastao da je doneta odluka da se sve isele.

Još od XVIII veka, mačke “stražare” podrumima i tavanima najvećeg ruskog muzeja vrebajući plen…
Izvor: YouTube

Nekoliko godina kasnije, međutim, suočeni sa najezdom glodara koji su zaposeli podrume muzeja, mačke su vraćene. Iako više nemaju pristup u 1.000 muzejskih sala u kojima je izloženo više od 60.000 umetničkih dela, uprava muzeja smatra da je njihovo prisustvo dovoljno da miševe drži podalje od muzejskog blaga.

Nevidljive, Ermitažine mace su ipak dobro poznate posetiocima muzeja. Simbol duge tradicije i "živa" reklama, mačke danas pozajmljuju svoj lik sveskama, razglednicama i magnetima koji se prodaju u suvenirnicama muzeja.

Zašto mačke donose mrtve životinje u kuću?

"Imajući u vidu popularnost Ermitažinih mačaka, pokrenuli smo proceduru za registrovanje brenda pod tim nazivom", najavio je krajem septembra direktor muzeja Mihail Pjotrovski.

Ermitažine mačke imaju i svoju godišnju proslavu, a kreiran je i poseban sajt kako bi stanovnici Sankt Peterburga mogli da udome neku od mačaka.

"Velika je čast udomiti jednu macu iz Ermitaža", istakla je Irina, prenosi AFP.

Izvor: b92 (Tanjug)

Najnovije

Priroda

Nauka