Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tutinski meda konačno vraćen u svoje prirodno stanište

Lepe vesti za srpsku prirodu: mladi mužjak mrkog medveda se, posle godinu dana provedenih u specijalizovanom centru za negu pripadnika ove vrste, vratio kući.

  Izvor: Ursus arctos Foto: Profimedia

Mladi mužjak mrkog medveda danas je vraćen u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredinepodsećaju da je policija iz Tutina pronašla u selu Čulije u nezakonitom posedu fizičkog lica, mladog mužjaka mrkog medveda kao i dve mlade ženke iz istog legla. Nakon što ih je šumarski inspektor iz Tutina oduzeo i privremeno zbrinuo, tri mečeta su zbrinuta radi profesionalne nege u Zoološki vrt Palić.

Saznajte zašto se polarni medvedi sele

Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mesecu transportovana u specijalizovan centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medveda u Rumuniji, gde su bili u ograđenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Grupa za sprovođenje konvencije CITES, u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, stručnjacima za mrke medvede, specijalizovanim rehabilitacionim centrom za siročiće divljih mrkih medveda u Rumuniji (Association for Conserving Natural Values - ACNV) i međunarodnom nevladinom organizacijom "Četiri Šape" juče je transportovala jednog mrkog medveda (Ursus arctos) iz Rumunije u Srbiju.

Priča o medvedu Vojteku, aktivnom članu poljske vojske tokom Drugog svetskog rata

Nakon što je doneta stručna procena da je jedinka spremna za vraćanje nazad u prirodu, počelo sa s realizacijom ove aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).

Lov je strogo zabranjen i predviđene su sankcije od milion dinara po primerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

Izvor: Kurir (Tanjug)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka