Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kameleoni ne menjaju boju da bi se prilagodili okruženju

Jedna od najčešćih zabluda o svetu životinja jeste da kameleoni menjaju boju kože kako bi se uklopili u sredinu i bili neprimetni. Znate li zbog čega zapravo dolazi do ove promene?

 Izvor: Foto: Profimedia

Kako objašnjavaju stručnjaci, kameleoni menjaju boju kože u zavisnosti od toga kako su raspoloženi. 

Kada su mirni, njihova koža je svetlozelena, a kada se naljute, postaju svetložuti. U toku sezone parenja, međutim, često menjaju boje, što je pokazatelj odličnog raspoloženja.

To, naravno, ne važi samo za kameleone. Sipe, takođe, često menjaju boje, ali ni kod njih to nema veze s kamuflažom, već s komunikacijom. 

Pročitajte i: "Morski kameleon" koji vidi u mrklom mraku

Kako kameleoni menjaju boju?

Ako pogledate kožu kameleona pod mikroskopom, primetićete da imaju nekoliko slojeva specijalizovanih ćelija koje se nazivaju hromatofore i upravo su one te koje menjaju boju.

Telo kameleona prekriva transparentna koža, a ispod nje je prvi sloj ćelija koje sadrže različite pigmente. One predstavljaju ksantofore i zaslužne su za žutu boju. Ispod njih se nalaze eritrofore koje sadrže crvenu boju. Posle eritrofora nalaze se iridofore koje čini guanin, koji zapravo sadrži i DNK. Međutim, koža kameleona sadrži još jedan sloj ćelija koji sadrži melanin, braon pigment, te se po tome i nazivaju melanofore. 

Pogledajte i:Kameleonov plen

Ali kako kameleoni zapravo menjaju boje? 

Hromatofore su povezane s nervnim sistemom i nalaze i u krvnom sistemu kameleona. Međutim, boja koju hromatofore sadrže se nalazi u manjim mehurićima, nečemu nalik vrećicama unutar ćelija, što ih drži na jednom mestu, tako da ćelije ne izgledaju obojeno. Kada do ovih ćelija dođe signal iz nervnog sistema ili iz krvnog sistema, granule ili mehurići unutar ćelija mogu da se isprazne, što oboji čitavu ćeliju. 

Saznajte i: Životinje koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)

Variranjem relativne količine aktivnosti različitih hromatofora i različitim slojevima kože dobijamo drugačije boje. Dakle, ukoliko se aktiviraju ćelije žutog i crvenog sloja, kameleon će izgledati narandžasto. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka