Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 neobičnih životinjskih vrsta

Svet životinja čine i ljupke i zastrašujuće, sićušne i džinovske vrste koje nisu poznate onoliko koliko su svojom posebnošću zaslužile...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pangolin 

Pangolin pripada redu ljuskavaca i podseća na mravojeda. Živi u tropskim predelima Afrike i Azije. Njegove ljuske čine čvrsto srasle dlake koje su, zanimljivo, poređane kao crep. Pangolin je aktivan noću, te dane provodi spavajući u svojoj jazbini. Ovo je jedini sisar koji ima ljusku.

Hrani se mravima i termitima i, premda nema zube, u tome mu pomaže duga njuška i lepljiv jezik. 

#HumpOff: Neobični načini parenja u životinjskom carstvu

Armadilo gušter 

Ova ugrožena vrsta pripada rodu gmizavaca, a zbog svoje specifične kože podseća na tipičnu predstavu zmajeva. Od predatora se brani na specifičan način: umota se u klupko tako što rep stavi u usta tako da ga debela koža repa duž kičme štiti. 

Armadilo

Ova neobična životinja takođe je sisar i ima oklop kroz koji često vire dlake. Naziv ove životinje potiče iz španskog jezika i znači „onaj koji ima oklop“ ili na jeziku Asteka „kornjača-zec“. Armadilo je poznat po tome što može da spava 16 sati dnevno. Najveći je divovski armadilo, koji je dugačak 150 centimetara, a težak je 59 kilograma. 

Osveta armadila: Metak se odbio i povredio čoveka koji je hteo da ubije američkog sisara

Okapi

Okapi je sisar koji pripada ugroženim vrstama i živi u Kongu, a izgleda kao spoj zebre i žirafe. Zanimljivo je da – iako nema specifičan vrat žirafe – ova vrsta ipak pripada rodu žirafa. 

Ectophylla alba

Ovaj lepši rođak slepog miša ima belo krzno i žute uši i nos, te podseća na igračku. Nalazi se u Hondurasu, Panami, Kostarici i Nikaragvi. Zanimljivo je da njihova njuška podseća na praseću, dok a veličine su hrčka.

Saznajte i:10 najinteligentnijih životinja na svetu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka