Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraljevska kobra, zapravo, nije kobra

U čemu je razlika između kraljevske kobre i zmija koje se, za razliku od nje, nazivaju "pravim kobrama"?

  Izvor: Foto:Shutterstock

Kako objašnjavaju naučnici, "prava" kobra je član roda Naja. Sara Vijernum, herpetolog iz Madisona, objašnjava da je imenom "kobra" označena i i ova životinja, koja ne pripada tzv. "pravim kobrama". Kraljevska kobra je Ophiophagus ("koja jede zmije"), nazvana tako jer konzumira ostale pripadnike svoje vrste.

Za razliku od "pravih kobri", kraljevske su veće, teže i mogu da ispuste više otrova. Takođe, samo kraljevska kobra jede ostale zmije i ispušta jedinstven zvuk.

Kobre se najčešće nalaze u Africi, Srednjem Istoku, Indiji, jugoistočnoj Aziji i Indoneziji.

Sama reč "kobra" potiče od portugalskog copra de capello i označava zmiju s kapuljačom.

Ujed kobre sadrži neurotoksični otrov koji napada nervni sistem, a nakon što on dospe u organizam mogu se očekivati problemi s vidom, gutanjem i govorom, slabost u mišićima, otežano disanje itd.

Sama reč "kobra" potiče od portugalskog copra de capello i označava zmiju s kapuljačom.

Kraljevska kobra je primer vrste koji sadrži reč "kobra", ali, zapravo, nije član roda Naja.Ona je najduža vrsta zmija otrovnica u svetu, može biti duga i do pet i po metara, a prosečna dužina joj je tri do četiri metra. Ipak, kada se nađe pred pretnjom, stav kobre može biti veoma visok. Duge zmije mogu se uspeti veoma visoko, što znači da vas ljuta kraljevska kobra može pogledati u oči bez imalo napora.

Iako postoje druge vrste zmija s mnogo opasnijim otrovom, ugriz kraljevske kobre poseduje dovoljnu količinu neurotoksina da ubije 20-oro ljudi ili jednog slona.

Srećom, kraljevske kobre su stidljive i izbegavaju ljude. 

Za razliku od kobri koje se nalaze u savanama, travnatim područjima i šumama, kraljevska se najčešće nalazi na drveću, u vodi ili u travnatim područjima Kine i jugoistočne Azije. Njihova boja varira u zavisnosti od regije u kojoj stanuju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka