Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najtužnija fotografija nastala u Carstvu polarnih medveda

Ne bi li videli punačke medvede bogate dlake, turisti iz celog sveta posećivali su Svalbard, arhipelag u Severnom ledenom okeanu. Međutim, prizor više nije toliko ljubak.

  Izvor: Foto: Facebook/Kerstin Langenberger Photography's/Printscreen

Od 1880. godine, prosečna globalna temperatura je porasla za jedan stepen, što umnogome utiče na kvalitet života predivnih vrsta koje uživaju u večitoj zimi Svalbarda. Međutim, čini se da ne uviđamo u dovoljnoj meri kolika je šteta naneta planeti i kakav to uticaj već danas ima na biodiverzitet.

Hoće lipolarni medvedi preživeti 2050. godinu?

Mnoge vrste već su izmrle, mnoge su ugrožene, a nedavno objavljena fotografija možda je i najbolji pokazatelj stanja u kojem je Zemlja danas. Naime, fotograf Kerstin Lanenberg je na svom profilu na društvenoj mreži „Fejsbuk“ objavio fotografiju izgladnelog polarnog medveda koji jedva da liči na ostale pripadnike svoje vrste.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Facebook/Kerstin Langenberger Photography's/Printscreen

„Turistima i fotografima koji snimaju divljinu, glavni razlog za dolazak na Svalbard su polarni medvedi“, napomenuo je Lanenberg ispod fotografije. „I, da, obično ih i pronađemo: predivne medvede, fotogenične medvede“, piše on.

Saznajte: Zašto se polarni medvedi sele?

„Na prvi pogled, sve je kao što je uvek i bilo u jednoj od najpristupačnijih populacija polarnih medveda na svetu, zaštićenih, koji lepo napreduju, ili makar tako neki naučnici kažu. Ali da li je medvedima koji ovde žive zaista dobro?“, pita se Lanenberg.

Kako on ističe, leta su sve toplija, glečeri se odlamaju i smanjuju, led brzo nestaje...

„Da, video sam medvede u dobrom stanju, ali sam video i mrtve i izgladnele polarne medvede“, napominje ovaj fotograf.

Pogledajte: Polarni medvedi proslavili rođendan uz slane torte (FOTO)

Medved na Lanenbergovoj fotografiji je mršav, povređen i izgleda kao da se jedva kreće, ali ne slažu se svi stručnjaci da su klimatske promene dovele do takvog stanja. Recimo, Ijan Stirling, profesor Univerziteta u Alberti i stručnjak za ovu vrstu, ističe da bismo morali biti oprezni kada govorimo o ovoj fotografiji.  On objašnjava da je veća verovatnoća da medved na Lanenebergovoj fotografiji izgleda tako jer je star, bolestan ili pobređen – ne zato što nema dovoljno plena ili leda.

Ubrzo pošto je Lanenberg objavio ovu fotografiju, fotograf National Geographic-a Pol Niklen je na društvenoj mreži „Instagram“ objavio fotografiju tela uginulog polarnog medveda koja je, takođe, nastala na Svalbardu.

Last summer I traveled with a group of friends to Svalbard, Norway in search of polar bears. We went to my favorite spot where I have always been able to find bears roaming around on sea ice throughout the summer. On this occasion, however, we didn't find any sea ice and we never found any bears alive. We did find two dead bears in this location and other groups found more dead bears. These bears were so skinny, they appeared to have died of starvation, as in the absence of sea ice, they were not able to hunt seals. In all of my years of growing up in the Arctic and later, working as a biologist, I had never found a dead polar bear. It is now becoming much more common. Through @sea_legacy and @natgeo we will continue to shine a light on our changing planet to convince the unconvinced. Please follow me on @paulnicklen to learn more about the effects of climate change. #polarbear #nature #wildlife #arctic #seaice @thephotosociety

A photo posted by Paul Nicklen (@paulnicklen) on Sep 6, 2015 at 12:35pm PDT

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka