Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je napravio ovaj drevni alat, ako nisu ljudi?

Naučnici su iznenađeni pronalaskom grubo izrađenog alata koji nisu napravile vešte ljudske ruke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prema fascinantnom izveštaju Kolina Barasa sa Bi-Bi-Sija, arheolozi su u Africi, Južnoj Americi i Severoistočnoj Aziji otkrili grubo izrađene alate od kamena koje su pre nekoliko hiljada godina, otprilike u vreme izgradnje egipatskih piramida, izradile nevešte, ali ne ljudske ruke. Zato se pretpostavlja da se radi o šimpanzama ili nekim drugim primatima.

Saznajte:Zašto mirisi bude uspomene?

Alati su grubi, sirovi i ne mogu se meriti sa lepotom i pravilnošću izrade drevnih ljudskih kamenih sekira, ali to i nije važno. Važno je da su ti primati razvili kulturu u kojoj je uobičajena upotreba kamenih alata. To zapravo znači da su ušli u kameno doba - navodi se o izveštaju o šimpanzama.

Primera radi, veštine kojima su ljudi baratali u kamenom dobu su, osim izrade kamenih alata, još i kontrolisanje vatre, pripitomljavanje pasa, izrađivanje grnčarije i izrada i vožnja kanuom.

Iako šimpanze još ni izdaleka nisu ovladale svim ovim veštinama, čini se da su na dobrom putu i da su nam sličnije nego što smo pretpostavljali. Uostalom, ko zna šta se sve može dogoditi za nekoliko hiljada godina.

Pogledajte:Zbog čega padamo u nesvest? (VIDEO)

Stoga je pravi trenutak da preispitamo kako se odnosimo prema našim prvim rođacima. Mnoge zemlje, poput Novog Zelanda i Velike Britanije, zabranile su eksperimente na šimpanzama i drugim primatima, a neke druge, poput Španije otišle su tako daleko da su im dale i neka (ograničena) ljudska prava.

Iako svet još nije spreman da napravi tako veliki korak, što više empatije i pažnje pokažemo šimpanzama i drugim primatima, tim bolje.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka