Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li životinje sanjaju?

Ako ste ikada videli kako se vaš ljubimac trza ili cvili u snu, verovatno ste se zapitali da li i životinje sanjaju i šta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici se slažu da sisari prolaze kroz REM fazu u toku sna gde se najčešće formiraju snovi. Međutim, teško da možemo da saznamo o čemu tačno sanjanju životinje. Zato su istraživači rešili da ispitaju šta se događa u mozgu pacova dok spavaju. 

Danijel Bedor i Met Vilson sa Masačusetskog instituta za tehonologiju stavili su pacove na traku za trčanje na čijem kraju je bila hrana i pratili njihove moždane aktivnosti. Nakon toga su beležili aktivnost mozga pacova u toku sna, odnosno REM faze. Naučnici su došli do podataka da su iste aktivnosti u mozgu zabeležene i dok su pacovi trčali ka hrani i dok su sanjali. Zaključili su ne samo da pacovi sanjaju, već da sanjanju da trče na pokretnoj traci.

Pročitajte iZašto mačke imaju vertikalne zenice?

Profesor psihologije i autor knjige "Inteligencija pasa" dr Stenli Koren tvrdi da psi prolaze kroz iste faze sna kao i ljudi, ali je taj proces kod njih brži. Naime, manji psi poput pudlice mogu da sanjaju na svakih deset minuta, dok kod krupnijih vrsta razmak između snova može da bude i do 90 minuta.

Saznajte: Šta psi zaista misle o nama?

Ne sanjanju samo sisari, tvrde Amiš Dejv i Danijel Margoliaš sa Univerziteta Čikago. Oni su došli do rezultata koji pokazuju da mozak starijih zeba pokazuje iste aktivnosti u toku sna kao i kada pevaju. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka