Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove životinje imaju najsitnije mladunce

U slučaju ljudi, majka je u proseku teža 20 puta od novorođenčeta, dok je beba pande čak 900 puta lakša od svoje majke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Bez obzira da li životinja ima male ili velike mladunce, bitno je koliko su oni samostalni u momentu rođenja. Bebe koje zahtevaju posebnu negu se nazivaju altricijalne, dok se one koje su rođene razvijenije nazivaju prekocijalne.

Bebe pande zahtevaju mnogo toga od svoje majke: toplotu, hranu i čak pomoć prilikom vršenja nužde.

Suprotno tome, mladunče žirafe prilikom rođenja već ima deset procenata težine svoje majke i nakon nekoliko dana može samostalno da hoda.

Saznajte:Da li životinje sanjaju?

Jedan od najsitnijih primera je beba crvenog kengura, koja je na rođenju lakša 100.000 puta od majke i kao takva ne bi mogla samostalno da preživi.

Bilo da pojedine vrste rađaju sićušne, bespomoćne ili veće i razvijenije bebe, to delom zavisi i od okruženja u kojem su vrste adaptirane. Dok mesožderi vode računa o svojim bebama i često ih odgajaju u posebnim jazbinama, bebe životinja koje predstavljaju plen se vrlo brzo osposobljavaju da beže od predatora.

Evo još nekoliko primera životinja koje su nekoliko desetina puta manje od roditelja - beba afričkog slona je oko 45 puta manja od svoje majke, beba kita ubice 50 puta, bengalskog tigra 120 puta, dok je beba zeca oko 40 puta lakša od svoje majke.

Pogledajte:Predivne životinje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka