Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li mačke u potpunosti pripitomljene?

Možete li da pretpostavite koliko gena pravi razliku između domaće i divlje mačke?

  Izvor: Foto: Profimedia

Jeste li primetili da je, u poređenjima pasa s mačkama, mačka uvek opisana kao nepredvidivo stvorenje? Ispostavilo se da to nije tako jer smo razmazili ove svoje krznene prijatelje, već su, kako objašnjavaju stručnjaci, mačke tek „polupripitomljene“.

Saznajte:Zašto mačke imaju vertikalne zenice

Mačke žive s ljudima tek oko devet hiljada godina, a za to kratko vreme su zadržale svoje genetsko nasleđe gotovo u potpunosti. Istraživači Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu su sproveli istraživanje u okviru kojeg su poredili DNK mačke po imenu Cimet s DNK lancima ljudi, pasa, krava i tigrova. Očekivano, utvrđeno je da domaća mačka ima najviše sličnosti sa svojim divljim rođakom, ali je zaključeno još nešto: razlika između mace koja nam se svake večeri sklupča pored nogu i divlje zveri koja nasrće na rešetke u zoološkom vrtu iznosi svega 13 gena.

Otkrijte:Zašto mačke donose mrtve životinje u kuću?

„Verujemo da smo došli do prvih dokaza da domaće mačke nisu daleko od divljih“, istakao je koautor studije Ves Voren, profesor genomike sentluiskog ogranka Univerziteta u Vašingtonu.

Domaće mačke su zadržale i osobine koje imaju divlje: isti princip funkcionisanja čula, iste sposobnosti, ishranu koja se zasniva na mesu i mesožderski digestivni trakt. Upravo zahvaljujući ovoj svojoj mesožderskoj crti, ljudska vrsta mačkama nije neophodna: one su odlični lovci i to hoće li doći do večere ne zavisi od nas.

Pogledajte:Da li vaša mačka pati od "sindroma Toma i Džerija"?

Ipak, ni ova mala razlika nije beznačajna – stručnjaci naglašavaju da je ovo „početak nečega što će dovesti do revolucije u uzgajanju mačaka“, kako je napisao Džon Bredšo, profesor Veterinarske škole Univerziteta u Bristolu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka