Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega nam se čini da je menta uvek hladna?

Jednog vrelog letnjeg dana, zagrizate gotovo istopljenu čokoladu, a zatim nailazite na punjenje od mente i osećate kako vam se hladnoća širi usnom dupljom... Kako je to moguće?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U menti se nalazi organsko jedinjenje mentol, koje uspeva da „prevari“ ljudski mozak na zanimljiv način. On se, naime, vezuje za receptore osetljive na hladnoću koji se nalaze u koži. Oni sadrže "jonske kanale" (u ovom slučaju TRPM8). Mentol čini ove receptore još osetljivijim, pa se stvara snažan osećaj hladnoće, čak i ako je mentol u, recimo, čokoladici iste temperature kao ostatak ove poslastice.

Saznajte:Da li je bela čokolada stvarno – čokolada?

Mentol se može naći u različitim vrstama nane, ali se danas sve češće proizvodi veštački zbog velike potražnje na tržištu. Reč je o donekle prozirnoj ili beloj supstanci. Zanimljivo, mentol je čvrst na sobnoj temperaturi i topi se tek kada je pređe za nekoliko stepeni.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoje brojne zanimljivosti o ovom jedinjenju, a posebno je interesantno da se mentol u čvrstom stanju može koristiti kao „mineralni led“, odnosno zamena za pravi led. Takođe, lišće nane i nanino ulje sadrže visoki nivo mentola koji pomaže u odbijanju komaraca i drugih insekata.

Pročitajte: Da li čokolada produžava ili skraćuje život?

Uz to, istraživanja su pokazala da je on veoma efikasan u pružanju kratkoročnog olakšanja bolova u grlu i drugih manjih iritacija disajnih puteva. Pored toga, deluje protivupalno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka