Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto mačke imaju vertikalne zenice?

Sigurno ste primetili da mačke, neke zmije i mnogi drugi lovci iz životinjskog carstva imaju zloslutne, vertikalno postavljene zenice. Stručnjaci su istraživali zbog čega je tako...

  Izvor: Foto: Profimedia

Karakterističan "vertikalni prorez" mačjeg oka čest je kod noćnih grabljivica. Sadrže sloj tkiva sačinjenog od reflektivnih ćelija poznat u nauci kao tapetum lucidum i nalazi se iza mrežnjače. Ove ćelije reflektuju ulazno svetlo kroz proreze i na taj način mrežnjača postaje dvostruko osetljiva. Zahvaljujući tome, mačke i drugi lovci ovakvih zenica bolje i lakše procenjuju udaljenost od plena koji love, navodi se u članku objavljenom u naučnom magazinu Science Advances.

Povezane vesti

Povezane vesti

Još u petoj deceniji prošlog veka, stručnjaci su primetili da predatori imaju vertikalne zenice, a plen horizontalne. Ipak, niko nije detaljnije istražio ovaj fenomen, objašnjava Martin Banks, istraživač Univerziteta u Kaliforniji. Kako bi potvrdili ovu tezu, Banks i njegov tim su analizirali podatke o čak 214 vrsta životinja. Potom su analizirali oblik zenice svake vrste u skladu s načinom na koji ona živi – i danju i noću.

Grabljivice koje vrebaju iz zasede, kao većina mačaka i zmija, uglavnom koriste vertikalne proreze na zenicama dok love.

"Razlog za to je mehanika oka. Ove vrste grabljivica mora dobro da izmere rastojanje između sebe i svog plena", objašnjava Banks.

Postoje dva načina da se ta razdaljina izmeri. U prvoj metodi, mozak poredi razdaljinu dve slike i šalje povratnu informaciju očima radi boljeg rasuđivanja. Druga metoda je zamućivanje slike, odnosno predmeta ispred i iza onoga na čemu je fokus.

"Kako se ispostavilo, merenje udaljenosti, odnosno dubine u prostoru, lakše se postiže ovim metodama i zenicama sa vertikalnim prorezima, nego očima horizontalnih zenica", objašnjava Banks.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka