Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da su pravi pingvini izumrli u XIX veku?

Simpatični mali stanari Antarktika nisu prve ptice poznate pod ovim imenom.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pre njih, pingvinima su nazivane velike njorke, krupne morske ptice neletačice.

Naime, reč „pingvin“ se prvi put pojavljuje u XVI veku kako bi opisala veliku njorku. Veruje se da je nastala od velškog pen gwyn, što znači „beloglav“, ali se etomilozi još uvek nisu složili oko toga kako je ona tačno formirana.

Saznajte:Zašto pingvini ne lete?

Iako je izgledom i načinom hoda podsećala na današnjeg pingvina, velika njorka nije njegov blizak rođak.

Kada su evropski morepolovci i istraživači pronašli vrstu ptica koju danas nazivamo pingvinima, primetili su da ona liči na velike njorke, te su pingvini dobili njihovo ime.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_Auk_(Pinguinis_impennis)_specimen,_Kelvingrove,_Glasgow_-_geograph.org.uk_-_1108249.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Ove ptice živele su u hladnim vodama severnog Atlantika,  od obala današnje Kanade i severoistoka Sjedinjenih Američkih Država sve do Norveške na istoku. Ipak, fosili velike njorke pronađeni su i na Floridi, obalama Španije, Francuske, pa čak i Italije.

Pogledajte:Šta to pingvini kriju ispod perja?

Velike njorke su uspravnom položaju bile visoke između 75 i 85 centimetara i teške oko svega pet kilograma. Zanimljivo, one koje su živele severnije bile su krupnije od njorki koje su živele na jugu. Tokom sezone parenja, dobijale su krupne bele pege iznad očiju, a nakon što bi sezona prošla, dobijale su belu prugu oivičenu sivom bojom, koja se protezala iza očiju.

Kako su pokazala istraživanja, neandertalci su pre oko sto hiljada godina lovili ove ptice. Na ognjištima neandertalaca pronađeni su skeleti velikih njorki koji dokazuju ovu tvrdnju naučnika. Međutim, pravi lov na njih započeo je najkasnije u osmom veku naše ere.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keulemans-GreatAuk.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Zabeleženo je da je ekspedicija francuskog istraživača Žaka Kartjea lovila velike njorke zbog mesa i koristila ga kako za ishranu tako i za pecanje. Kasnije se njihovo perje upotrebljavalo za izradu jastuka, zbog čega je Velika Britanija krajem XVIII zabranila ubijanje velikih njorki zbog perja.

Čudna priroda:Foke uhvaćene u seksu sa pingvinima (VIDEO)

Ipak, to nije sprečilo da ova vrsta nepovratno nestane. Broj ovih ptica sve se brže smanjivao, a u julu 1840. godine je ubijena i poslenja velika njorka. Navodno su trojica muškaraca u blizini ostrva Sent Kilda usmrtila poslednji primerak ove vrste udarajući je štapovima jer su mislili da se ispred njih nalazi – veštica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka