Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubijen Sesil, omiljeni lav Zimebabvea

Trinaestogodišnji lav Sesil nastradao je na užasan način - pronađen je odran i obezglavljen na obodima parka.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Lav je nosio je GPS ogrlicu u okviru istraživačkog projekta Oksford univerziteta. Utvrđeno je da je najpre pogođen strelom, a lovci su ga zatim pratili i ubili iz puške.

“Smrt Sesila je tragedija, ne samo zato što je bio simbol Zimbabvea nego i zato što će verovatno nastradati i njegovih šest mladunčadi, koje novi mužjak neće želeti da prihvati. Sesil je imao tri ženke i on će ih ubiti, kako bi ih podstakao da se pare s njim”, objašnjava Džoni Rodrigez koji se nalazi na čelu službe za očuvanje prirode Zimbabvea.

Opasan susret u Bocvani: Kako se slon prikrao lavu

"Dve osobe koje su pratile lovca već su uhapšene, ali sam lovac nije.”

Udruženje profesionalnih lovaca i vodiča Zimbabvea priznaje da su u slučaj umešani njihovi članovi i da su pod istragom.

Tokom studije koju je sprovodio Univerzitetu Oksfordu i koja je pratila 62 lava. Utvrđeno je da su 34 jedinke su uginule, od kojih je 24 ubijeno od strane lovaca.

Pogledajte: Hrabro slonče protiv 14 lavova (VIDEO)

Dr Endrju Loveridž, jedan od glavnih istraživača koji rade na ovom projektu kaže da “lov na predatore na granicama nacionalnog parka izaziva velike probleme”, poput ubistva mladunaca, kada novi mužjak zauzme mesto ubijenog.

Policija traži ostatke lava kod lokalnih taksidermista, a Španska organizacija za zaštitu životinja Chelui4lions pisala je državnom telu koje se bavi očuvanjem ugroženih vrsta da spreči uvoz Sesilove glave kao trofeja.

“Između 2007. i 2012. Španija je uvezla najviše lavljih trofeja iz Južnoafričke Republike. Tokom tog perioda uvezla je 450 glava, dok je poređenja radi, Nemačka uvezla 100. Evropa mora da zabrani takve trofeje”, smatra Luis Munjos, predstavnik Chelui4lions.

Trinaestogodišnji lav Sesil nastradao je na užasan način - pronađen je odran i obezglavljen na obodima parka.
Izvor: YouTube

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka