Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrasci ponašanja gorile Koko povezani s govorom?!

Čuvena ženka gorile za koju je svet čuo kada je naučila da komunicira znakovnim jezikom kontroliše vokalizaciju i disanje, što je neophodno za razvoj govora.

  Izvor: Foto: Profimedia

Gorila Koko stekla je svetsku slavu zahvaljujući svojoj sposobnosti učenja znakovnog jezika kojim je komunicirala sa čuvarima, a istraživači Univerziteta “Viskonsin-Medison” navode da sada pokazuje i sposobnost govora.

Tradicionalno znanje govori nam da je vokalno izvođenje majmuna ograničeno na izražavanje spontane buke koje se obično javlja u stanju uzbuđenosti, poput šoka nakon uočavanja predatora, ili prilikom zastrašivanja drugog mužjaka u borbi za dominaciju.

Pogledajte:Kako se mama gorila zbližila sa svojim mladunčetom (VIDEO)

Do sada se verovalo da majmuni nemaju kognitivni kapacitet i kontrolu disanja neophodne za javljanje organizovanog govora.

Međutim, istraživači Markus Perlman s Univerziteta “Viskonsin-Medison” i Natanijel Klark s Univerziteta u Kaliforniji primetili su tokom podrobne analize 71-časovnog video prikaza ženkinog ponašanja da Koko izražava devet različitih, voljnih oblika ponašanja koji uključuju kontrolu vokalizacije i disanja.

Oni su zaključili da je u pitanju “naučeno ponašanje, koje ne spada u tipičan repertoar bihevioralnih obrazaca zastupljenih kod gorila”.

“Koko ne proizvodi lepe, periodične zvukove kada ispoljava navedeno ponašanje, kao što mi to činimo tokom govora. Ali kontroliše svoj grkljan dovoljno dobro da proizvede kontrolisani zvuk groktanja”, navodi Perlman.

Pogledajte: Ponovni susret gorile i čoveka koji ju je odgajio (VIDEO)

“Koko predstavlja kariku koja nedostaje. Ona pokazuje potencijal koji bi pri podvrgavanju odgovarajućim uslovima prouzrokovao uspostavljanje fleksibilne kontrole nad vokalnim traktom. Naravno, ova osobina nije kompleksna kao kod ljudi, ali je svakako možemo da kažemo da je u pitanju određeni nivo kontrole”, zaključio je Perlman.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka