Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto crne udovice posle parenja jedu mužjake?

Brojne naučne studije su sprovedene ne bismo li otkrili zbog čega u svetu paukova dolazi do seksualnog kanibalizma. Ipak, ispostavilo se da je razlog veoma jednostavan.

  Izvor: Foto: Youtube

Crna udovica nije jedina vrsta pauka koja praktikuje kanibalizam nakon parenja, ali je svakako najpoznatija. Brojne naučne studije ispitivale su zbog čega ove ženke to čine – da li to na neki način doprinosi njihovoj vrsti ili kompeticiji sperme. Međutim, nauka je utvrdila da razlog nije naročito složen.

Možda će vas zanimati i:

Radi se o njihovoj veličini, smatraju stručnjaci. Ako su mužjacu sitniji, lako ih je uhvatiti, pa su samim tim oni lak plen, objašnjavaju Šon Vajlder i En Ripstra iz Univerziteta "Majami" u Ohaju. Krupne ženke jedu svoje sitne mužjake jer su gladne i nije im teško da uhvate mužjake – svoj plen.

Vajlder i Ripstra su utvrdili da veći mužjaci vučijeg pauka (Hogna helluo) nikada ne postaju plen ženki nakon parenja, dok oni sitniji u čak 80 odsto slučajeva završavaju u stomacima svojih donedavnih ljubavnica. Nakon što su došli do ovog podatka, oni su ga uporedili sa sličnim nalazima i zaključili da je veličina veoma važna u svetu ovih zglavkara.

Rezultate svog istraživanja objavili su u magazinu American naturalist.

"Bili smo iznenađeni time što tako jednostavna karakteristika kao što je koliko su mužjaci sitni u odnosu na ženke ima tako veliki uticaj na učestalost seksualnog kanibalizma", priznao je Vajlder.

Iako je crna udovica najpoznatiji primer ovakvog vida kanibalizma, to je u njihovom slučaju izuzetak, a ne pravilo, objašnjava Rob Kroford iz Prirodnjačkog muzeja Univerziteta u Vašingtonu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka