Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 zanimljivih činjenica o blizancima

Imaju li blizanci identičan otisak prsta? Koja životinja ih razlikuje bolje nego pojedini ljudi? U kojoj se državi rađa najviše blizanaca?

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Psi uvek razlikuju blizance.

Čak se i roditeljima može desiti da pogreše, ali psima nikada. Češki naučnici su 10 dresiranih vučjaka stavili testirali postavivši im 12 zadataka, koji su podrazumevali da oni pokušaju da prepoznaju koji predmet pripada kom od blizanaca. Svi psi bi svaki put pogodili čiji su predmet onjušili. Ipak, na koji način psi prave razliku još uvek nije otkriven.

Pogledajte i: Drevni grob u Sibiru čuva najstariji par blizanaca

2. Kako do blizanaca?

Postoje karakteristike tela koji povećavaju verovatnoću da dobijete blizance, a jedan od uticajnijih faktora je visina. Neka istraživanja su pokazala da su žene koje rađaju blizance uglavnom više za par centimetara od onih koje rađaju po jedno dete.

Saznajte i: Srećni sijamski blizanci u Indiji (VIDEO)

3. Blizanci nemaju isti otisak prsta.

Brazde na prstima nastaju kao rezultat različitih reakcija na nadražaje dok je beba još u majčinoj utrobi. S obzirom na to da je nemoguće da dve osobe isto reaguju, blizanci nemaju isti otisak prsta.

4. Znate li u kojoj zemlji se rađa najviše blizanaca?

U Beninu na 1.000 porođaja rodiće se 27,9 blizanaca, dok je u Aziji i Latinskoj Americi od 1.000 dece rađa samo osam pari blizanaca. Pretpostavlja se da u ovoj zemlji starost majke, visina, (ne)zdrav život i genetski kod utiču na višu verovatnoću za rođenje blizanaca. 

Pogledajte i: Zašto nisu svi prsti na ljudskoj ruci iste dužine?

5. Slični spolja, ali i iznutra.

Jednojajčani blizanci ne samo da liče spolja, već im se preklapa i 99,9 odsto genetskog koda. Ovo ih čini pogodnima za genetska istraživanja, posebno za proučavanje stečenih i urođenih osobina. Proces i razlozi starenja su jedna od najinteresantnijih tema koje se izučavaju zahvaljujući blizancima. 

6. Oni nikada nisu sami.

Oko 14. nedelje, dok se još nalaze u maminom stomaku, blizanci počinju da komuniciraju gestikulacijom, zaključio je Umberto Kastijelo s Univerziteta u Padovi.

Saznajte i: Kako smiriti mladunče koale nakratko odvojeno od mame? (VIDEO)

7. Ne postoji "preskakanje generacije".

Iako pojedini smatraju da može da se desi da geni koji određuju hoće li se roditi blizanci "preskoče" neku generaciju, istraživanja su pokazala da je istina sasvim drugačija. Ukoliko neko iz vaše porodice ima blizance, verovatnoća da ćete ih imati i vi uvek postoji, u većoj ili manjoj meri.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka