Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se toliko plašimo ajkula?

Iako u životinjskom carstvu postoje i veći i opasniji predatori od ajkula, one gotovo da su sinonim za strah. Da li postoji neki poseban razlog za to?

  Izvor: Foto: Profimedia

Dejvid Ropejk s Univerziteta „Harvard“ smatra da se ajkula najviše plašimo zbog zastrašujućeg načina na koji ubijaju. 

„Ne plaše nas samo stvari koje su verovatne da se dese, već i njihov tok ili priroda kada se dese. Dakle, iako je mala verovatnoća da će vas ajkula napasti, pomisao na to kako bi to izgledalo kada bi se desilo je ono što vas plaši.“

Pogledajte i: Snimljena najveća ajkula do sada! (VIDEO)

Prema statističkim podacima, veća je verovatnoća da ćete umreti od infarkta, raka i saobraćajne nesreće, nego od napada ajkule. 

Saznajte i: Zastrašujući prizor brojnih ajkula na peščanoj plaži (VIDEO)

Strah od ajkula je urođen i Ropejk smatra da se može razumeti ako se podrobnije ispitaju dve biološke istine – kako mozak obrađuje informacije. Prva istina je ta da ljudi prvo reaguju osećanjima, pa tek onda mislima, a druga je da vremenom sve više osećamo, a sve manje razmišljamo, odnosno racionalizujemo. To znači da kada razmišljamo o ajkulama, mi o njima ne razmišljamo objektivno, već prvo osetimo strah, pa tek posle racionalno razmislimo o tome kolika je verovatnoća da nas ova morska životinja napadne. 

Pogledajte i: Ajkula koja voli da se mazi (VIDEO)

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anđelko

Strah od ajkula je urođen? Naravno da ne.

Najnovije

Priroda

Nauka