Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nam se više dopadaju zvuci koje proizvode manje ptice?

Neke vrsta ptica koriste pesmu kako bi pronašle svoju srodnu dušu, a poj onih sitnijih posebno se dopada ljudima, piše National Geographic. Stručnjaci su istraživali zbog čega je tako...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ornitolog Mark Devokaitis kaže da nam nije pesma svake ptice podjednako melodična, ali da postoje ptice koje proizvode neverovatne zvuke koji ne zvuče kao pesma. Male ptice imaju takvu anatomiju i specifičan poj, koji se poklapa s onim što ljudi doživljavaju kao melodiju ili pesmu. 

Pogledajte i: Ptice na žicama poput nota (VIDEO)

Ptice pevačice imaju organ koji je sličan našem grkljanu, a služi za pevanje (syrinx). Čak 60 odsto svih vrsta ptica ima ovaj organ i one ga kontrolišu s različitih njegovih strana, što im omogućava da proizvedu niz raznovrsnih zvukova, kao što je kliktanja i zviždanje. Zaahvaljujući tome, one, pored toga što pevaju pesme koje su im na neki način urođene, mogu da stvaraju nove.

Saznajte i: Zbog čega ptice smenjuju na čelu formacije?

Većina ptica pevačica su sićušne ptice poput drozda pustinjaka koji teži svega 28 grama.
Veće ptice nemaju ovakav organ, zbog čega nam se zvukovi koje one proizvode u najvećem broju slučajeva ne dopadaju.

Australijski fazan je redak izuzetak od pravila da manje ptice lepšte pevaju, a ova vrsta ptice pevačice može da oponaša bilo koji zvuk.

Neverovatno: Sićušne ptice lete tri dana bez sletanja

Biolog s Univerziteta Vindzor u Ontariju Den Menhil kaže da je lepota ptičje pesme usko povezana sa inteligencijom. Ptice pevečice, kolibriji i papagaji mogu da nauče da pevaju od svojih roditelja, a ovu osobinu imaju i slepi miševi, kitovi, delfini i ljudi. Vrste životinja koje imaju ovu sposobnost pevaju složenije melodije, zato što se pesme od roditelja do potomka nadograđuje.

Majka protiv uljeza: Kako je sova odbranila svoje ptiće od zmije? (VIDEO)

Ptice koje su monogamne koriste pesmu ili raznobojno perje da privuku parnjaka, ali nikada obe osobine istovremeno. Kako god, u izobilju ptica pevačica, svako će pronaći pesmu u kojoj će moći da uživa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka