Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kenguri su nam sličniji nego što smo mislili

Komitet za istraživanje Društva National Geographic je u Australiji zapazio nešto prilično zanimljivo: sličnost u evoluciji kengura i ljudi. Šta to oni danas rade baš kao ljudska bića?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su decenijama smatrali da samo veliki primati, uključujući i ljude, češće koriste samo jednu ruku. Međutim, nakon detaljnog istraživanja stotina vrsta torbara, stručnjaci su došli do zaključka da crveni i istočni sivi kenguri uvek koriste svoje leve šape. 

Saznajte i: Zašto koale grle drveće?

Jegor Malašikev, autor studije i zoolog na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, tvrdi da su i pripadnici ovih dvaju vrsta evoluirali slično ljudima kada je reč o uspravnom hodu. 

"Izgleda da ipak nismo jedinstveni", kaže Malašikev. Komitet za istraživanje National Geographic-a pokrenuo je istraživanje, a Malašikev je s kolegama pratio korišćenje šapa kod triju vrsta kengura na australijskom kontinentu. 

Tajna pruga: Zašto su zebre crno-bele?

Crveni i istočni sivi kenguri su u svakom slulčaju koristili svoju levu šapu, bez obzira na to jesu li stajali na sve četiri ili na dve noge. Naučnici koji su učestvovali u ovoj studiji smatraju da je korišćenje jedne ruke ili, u slučaju kengura, šape povezano s evolucijom, odnosno zavisi od razvoja desne ili leve hemisfere mozga. Interesantno je da desnu stranu kontroliše leva hemisfera i obrnuto.

Pogledajte i: Zašto gliste izlaze na površinu posle kiše?

Ipak, iako je čak 90 odsto ljudi desnoruko, kenguri mahom upotrebljavaju levu šapu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka