Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje niste znali o dinosaurima

Jesu li dinosaurusi bili brži od Juseina Bolta? Ima li danas na Zemlji njihovih potomaka? Naučnici su odgovorili na ovo i brojna druga pitanja...

  Izvor: Foto: Profimedia

Mnogo toga ni danas ne znamo o dinosaurima, fascinantnim bićima koja su svoj život na Zemljli započela pre 230 miliona godina i opstajala na planeti do pre 66 miliona godina. Ipak, nauka je utvrdila neke veoma zanimljive činjenice...

Povratak brontosaurusa: Legendarni dinosaurus konačno priznat

1. Neke vrste živele su i do tri stotine godina.

Veliki dinosauri živeli su najmanje sedamdeset i pet godina, a njihov životni vek mogao je da dosegne i tri stotine godina. Paleontolog Majkl Demik s Univerziteta "Stoni Bruk" u Njujorku smatra da dinosauri nisu ni hladnokrvna ni toplokrvna bića, već nešto između. Ovaj zaključak Demik je izveo na osnovu izučavanja ostataka fosila, odnosno njihovog metabolizma, težine i razvoja.

2. Argentinosaurus je bio duži od plavog kita.

Ogromni Argentinosaurus koji je živeo pre 97 miliona godina, težio je 70 tona, dok je njegova dužina bila 40 metara, a visina 7,3 metra. S druge strane, plavi kit dugačak je 30 metara, ali je zato znatno teži - oko 200 tona. Dinosaurus Drenotus se dugo smatrao za najvećeg dinosaura, ali su skorašnja istraživanja fosila pronađenog u Južnoj Americi 2014. godine pobila tu činjenicu.

Saznajte i: Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

3. Prvi ostatak dinosaura pronađen je u Oksfordu 1677. godine.

Ova vrstu je Robert Plot s Univerziteta u Oksfordu nazvao Megalosaurusom. Težio je 1,1 tonu i bio dugačak 7 metara. 

4. Jusein Bolt je brži od Ti-reksa.

Uz pomoć kompjuterskog programa simulirano je trčanje Ti-reksa, brzine 29 kilometara na čas. Iako ovaj dinosaur nije trčao dovoljno brzo da bi sustigao automobil, njegova brzina je i više nego dovoljna da sustigne bilo koje ljudsko biće. Osim Juseina Bolta koji trči po brzini od 27 kilometara na čas! 

Pogledajte i: Šta je zaista ubilo dinosaure?

5. Dinosauri su preživeli dva masovna izumiranja. 

Pre 66 miliona godina, asteroid je pao na Zemlju i zbrisao 75 odsto vrsta, a čak 201,3 miliona godina pre toga desilo se još jedno pogubno masovno izumiranje velikog broja vrsta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka