Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u rodino gnezdo: Kanjiški vrtić prenosi kako se odvija život rode koja brine o jajima

Sve je više roda u Srbiji, tvrde ornitolozi, a rađanje jedne male porodice ovih ptica sada imamo priliku da pratimo i putem interneta...

  Izvor: Foto: Printscreen/predskolskakanjiza.edu.rs

Kako mama roda u gnezdu brine o svojim ptićima, a čuva i dva jajeta iz kojih se još nisu izlegli mladi, zahvaljujući veb kameri i internetu, može da vidi ceo svet. To rodino gnezdo nalazi se na dimnjaku Obdaništa "Naši biseri" u Kanjiži. Znatiželjni mališani uživaju što mogu da ga gledaju i uživo iz dvorišta, ali i da zavire u njega posredstvom interneta. Imaju mnogo pitanja, i to ne samo o tome da li decu donose rode ili ih rađaju majke.

Pogledajte i: Vojvođansko selo Taraš proglašeno za Evropsko selo roda 2015.

"Interesantna su pitanja koja postavljaju deca. Najviše ih interesuje zašto je uvek samo jedna roda u gnezdu i šta će biti s mladuncima kada odrastu", kaže Sandra Buš, vaspitačica u obdaništu "Naši biseri" u Kanjiži za RTV. Priliku da deca, ali i svi koji to žele, pomoću interneta zavire u rodino gnezdo pružio je Ivan Pajić iz Udruženja građana "Zeleni svet", koje okuplja ornitologe i ljubitelje prirode.

Saznajte i: Kikindske sove na britanskoj televiziji

"Populacija roda u Srbiji sve je veća. Tome su u velikoj meri doprineli ornitolozi koji grade veštačka gnezda, a rode im time uzvraćaju što se sve češće u njih vraćaju. Zbog toga je sve više ovih ptica ne samo u Kanjiži već i celoj Srbiji", kaže Ivan Pajić iz Udruženja građana "Zeleni svet". Rode se već deset godina redovno vraćaju u gnezdo koje je smešteno na dimnjaku Obdaništa "Naši biseri", a sada, kada su se tu izlegli i mladi, sigurno je da će, s juga, dolaziti u Kanjižu i ubuduće, na radost svih, a posebno najmlađih.

Šta se dešava u rodinom gnezdu možete pogledati na ovom linku.

Izvor: RTV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka