Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je najskuplje: zlato, kokain ili rog ugroženog nosoroga?

Ovo je jedan od najređih sisara na našoj planeti. Procenjuje se da je ostalo samo 44 jedinki, čiji život svakodnevno visi o koncu u sićušnoj šumi na severnom obodu ostrva Java.

  Izvor: Foto: AP Photo/Anupam Nath

Budućnost javanskog nosoroga je sve bleđa, budući da se procenjuje da je vrednost njegovog roga veća od kokaina, zlata, pa čak i dijamanata, zbog čega su četiri druge vrste nosoroga takođe ugrožene.

"Bez radikalne intervencije, veliki biljojedi će nastaviti da nestaju u brojnim regionima uz ogromnu ekološku, društvenu i ekonomsku cenu", zaključuju autori istraživanja.

Pogledajte i: Ugroženi crni nosorog još uvek na udaru lovokradica

Realna opasnost vreba i mnoge druge velike biljojede, među kojima su čuveni slonovi iz savana, afrički nosorozi i drugi, koji će nestati za samo 20 godina. To bi bio veliki gubitak, ne samo za nas kao vrstu koja ih je istrebila, već i za staništa i ekosisteme koje održavaju. Kada glavni ekološki subjekti, kako slonovi budu nestajali, mnoge druge vrste koje se oslanjaju na njihovo širenje semena i krčenje šuma će takođe početi da nestaju.

Saznajte i: Ponovo viđen redak sisar koji liči na plišanog medu

Naučnici su identifikovali mnoge uzroke za ova opadanja, ali najveći faktor na sve manji broj javanskog nosoroga je organizovani kriminal. Budući da se procenjuje da je cena kilograma roga 2012. godine bila 65.000 dolara (skoro sedam miliona dinara), teško se može stati na kraj ovoj unosnoj trgovini. Uz tako veliku novčanu nagradu, lovokradice koriste sve sofisticiranije metode da dođu do rogova, uključujući korišćenje omamljivača i helikoptera, pa čak i pljačkanje muzeja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka