Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li slepi miševi zaista slepi?

Sigurno ste mnogo puta čuli da slepi miševi ne vide svet oko sebe. Istražujemo da li je zaista tako....

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nauka je potvrdila da su slepi miševi u stanju da vide. Zapravo postoji oko 1.100 vrsta koje imaju odličan vid, mada ne tako dobar kao što ga imaju druge noćne životinje.

Povezane vesti

Postoje dve glavne grupe šišmiša, za koje se veruje da su evoluirale nezavisno jedna od druge, ali svakako obe potiču od zajedničkog pretka. Prvu grupu čine veliki ljiljci (Megachiroptera). Oni su obično srednje veličine, a ishrana im se pretežno sastoji od voća, manjih životinja ili ribe. Veliki ljijci imaju izražene vizuelne centre i velike oči koje koriste kao čulo vida i mirisa za hvatanje plena. Na primer, leteće lisice pored toga što odlično vide na dnevnom svetlu, takođe mogu da vide u boji. One se zapravo oslanjaju na vizuelne mape koje zabeleže tokom leta na dnevnoj svetlosti. Zanimljivo je da leteće lisice ne mogu da lete tokom noći bez mesečine.

Tokom Drugog svetskog rata, engleska vojska razvila je projekat zvani "X ray". Slepi miševi su obučavani da nose bombe u pukotine zgrada i na stabla u japanskim gradovima kako bi napravili destruktivne požare. Zbog problema prilikom testiranja, ovaj projekat je otkazan.

Druga grupa, mali ljljici (Michrochiroptera) su slepi miševi manje veličine koji se najčešće hrane insektima. Ove vrste (oko 70 odsto svih šišmiša) koriste eholokaciju kako bi pronašle i identifikovale hranu. Postoje dve vrste fotoreceptorskih ćelija koje se nalaze u mrežnjačama sisara: kupasta ćelija, koja je zaslužna za dnevnu svetlost i vid u boji, i štapićasta ćelija koja omogućava noćni vid.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka