Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici preveli jezik primata i utvrdili na koji način oni ukazuju na opasnost

Nakon što su primenili lingvističke alate za razumevanje jezika primata, naučnici smatraju da imaju uvid u njihovu komunikaciju. O čemu oni "razgovaraju"?

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, eksperti su upotrebili ljudske lingvističke alate da bi preveli jezik Cercopitecus campbelli, primata koji žive u zapadnoj Africi. Godinama su primatolozi i lingvisti proučavali njihov napredni jezik kako bi pokušali da razbiju kod "majmunskog rečnika", ali sada se tim naučnika nada da je napokon to otkrio zahvaljujući majmunskom izrazu "krak".

Pogledajte i: Kako je nastala reč "eho"?

Otkrili su da ovi majmuni iz Obale Slonovače koriste izraz "krak" kako bi objavili da je leopard blizu, a izraz "hok" služi za upozoravanje drugih da orao kruži u blizini. Međutim, potom su pronašli zajednicu majmuna na ostrvu Tivai u Sijera Leoneu, gde nema leoparda, ali su majmuni koristili izraz "krak" kao uopšteno upozorenje za bilo koju opasnost, pa i za orlove.

Saznajte i: Koliko su stari indoevropski jezici

"Naše otkriće pokazuje da Cercopitecus campbelli imaju razliku između korena reči i sufiksa, te da kombinacija istih omogućava majmunima da opišu i prirodu pretnje i stepen opasnosti", objašnjava vođa istraživanja Filip Členker iz Centra za naučna istraživanja u Francuskoj i s Univerziteta u Njujorku. Kako bi shvatili šta se događa, naučnici su pustili snimke različitih vrsta pretnji (zvukove leopardove rike ili onih koje ispušta orao) i slušali kako majmuni reaguju na te zvukove sa različitih lokacija.

Otkrijte i: Ovi evropski jezici će uskoro nestati

Na kopnu su se majmuni oglašavali specifičnijim dijalektom – nisu ispuštali samo "krak" kad se leopard približio ili "hok" kad se orao približio, već i "krak – oo" i "hok – oo" kada su hteli da upozore na manji stepen opasnosti od njihovih neprijatelja. Međutim, na ostrvu, iako su se majmuni oglašavali sa "hok" kad je orao bio u blizini, uopšteno ispuštali "krak" kada se bilo koja opasnost približavala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka