Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li šta je bilo zajedničko Albertu Ajnštajnu i Adolfu Hitleru?

Na prvi pogled, slavni fizičar i nacistički vođa nemaju ništa zajedničko, ali istorija pamti da su oni imali sličan pogled na to kako jelovnik treba da izgleda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, Ajnštajn i Hitler, osim toga što su ljudi koje istorija nikad neće zaboraviti, delili su i strast prema vegeterijanskoj ishrani.

Pogledajte: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Iako je bio sprečen da ovakav režim ishrane sprovodi u celosti, Ajnštajn je izrazito poštovao i zalagao se za glavni cilj vegetarijanca koje je povezivao sa estetikom i moralom. Govorio je da ishrana bez mesa jeste svojstvena čoveku - niko se nije rodio kao gurman, piše Stvar ukusa.

Pročitajte i: Šta se jelo na dvoru Nemanjića

"Moje je mišljenje da bi vegeterijanski način život, po svom čisto fizičkom efektu na ljudski temperament, mogao najbolje da utiče na čovečanstvo", rekao je svojevremeno nobelovac.

Hitler je, s druge strane, prestao da konzumira meso pred kraj života.

Još uvek nije utvrđeno kada je postao vegeterijanac, ali istoričari smatraju da je 1937. godine meso bilo deo njegovog jelovnika. Međutim, "Njujork tajms" je upravo te godine istakao da je nacistički vođa prestao da konzumira meso.

Pogledajte: Krađa i pedesetogodišnje putovanje Ajnštajnovog mozga

Kako se u Nemačkoj pisalo za vreme Drugog svetskog rata, Hitler je postao vegeterijanac ponajviše zbog svoje ljubavi prema životinjama.

"Znate li da je vaš firer vegeterijanac i da ne jede meso zbog svog opšteg stava prema životu i ljubavi prema svetu životinja?", pisao je jedan časopis pokreta Nova misao. "Znate li da je vaš firer uzoran prijatelj životinja i da se, čak i kao kancelar, ne odvaja od životinja koje je gajio godinama? Firer se vatreno protivi svakom obliku mučenja životinja, naročito vivisekciji i najavio je da će to prekinuti ... čime će ispuniti svoju svoju ulogu spasioca životinja od neprestanog i neiskazivog mučenja i bola."

Pročitajte i: Kosa mumije otkriva kako su se hranili drevni narodi

Ipak, mnogi su smatrali da je to sve deo Hitlerove propagande kako bi se prikazao javnosti u boljem svetlu i da se nije lišio mesa. Tu je, s druge strane, i teorija da je on zaista bio vegeterijanac, ali da je prestao da konzumira mesne proizvode jer je verovao da će tako poboljšati svoje zdravlje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka