Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvog je ukusa 170 godina staro pivo pronađeno u olupini jednog broda?

Pre gotovo pet godina, nedaleko od Finske, ronioci su u olupini na dnu mora naišli na izuzetno stara pića - šampanjac i pivo. Naravno, okusili su ih.

  Izvor: Foto: American Chemical Society

Međutim, naučnici su završili sa rigoroznim hemijskim analizama piva. Prilikom prvobitnog probanja, pivo je bilo toliko gorko da niko ne bi pretpostavio da je ikada bilo pravljeno da se pije. Međutim, tamo gde su naši "nosevi posrnuli", nastupile su mašine. Hemičari sa VTT Tehničkog istraživačkog centra u Finskoj pregledali su dve posebne boce otkrivenog piva, koje su nazvali A56 i C49. Pre nego što su krenuli sa testiranjima, oni su zabeležili sopstvene utiske vezane za miris piva, koji je bio krajnje neprijatan.

Pogledajte i: Alkoholno piće staro 200 godina može da se pije i danas?

Mehurići gasa, verovatno CO2, formirali su se tokom uzorkovanja, proizvodeći meku penu. Oba piva su imala svetlozlatnu boju i bila zamućena. Mirisala su na autolizovani kvasac, dimetil-sulfid, bakelit, spaljenu gumu i prezreli sir sa notama fenola i sumpora.

Saznajte i: Najstarija poruka u boci

Obe boce imale su mnogo više soli nego obično, što ukazuje da pivo bilo razblaženo morskom vodom. Pomoću savremenih hemijskih tehnika, naučnici su bili u stanju da izdvoje pojedinačna jedinjenja i njihovim ubrzanjem kroz električno polje, saznaju njihov molekularni sastav - drugim rečima, otkrivajući pravi karakter piva, lišen gorkog ukusa i soli.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka