Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krokodil povratnik

Nekad nemilosrdno lovljen zbog vredne kože, brazilski yacare kajman sada je zaštićen – i brojnost mu je zadovoljavajuća.

  Izvor: Foto: Lučano Kandizani

Ako biste ih uopšte primetili, izgledali bi vam poput vetrom nanesenih sitnih semenki koje plutaju u trsci na rubu lagune u unutrašnjosti Brazila. Pričekate li do mraka, kad zavereničku tišinu močvare zameni hor cvrkuta i šuštanja, te će čestice početi da klize i nestaju u tami.

Povezane vesti

Te tačkice budne su oči mladih yacare kajmana, članova porodice krokodila, starih tek dve nedelje i jedva malo dužih od olovke. Danju se skrivaju među vodenim travama, zaklonjeni od očiju čaplji ili roda koje bi mogle da se strmoglave prema njima i zgrabe ih za užinu. Noću se iskradaju da bi se gostili insektima i puževima, a kako rastu, prelaze na sve krupnije obroke. S vremenom, ako dobiju priliku da odrastu, mogu dostići dva i po metra i biti dovoljno snažni da hvataju kapibare, divovske glodare tog kraja. Ali to je tek daleka budućnost. Zasad su pri dnu poretka i pokušavaju da se drže podalje.

U ovoj laguni skriva se stotine, možda i hiljade tek izleglih kajmana , a sličnih laguna u Pantanalu ima još mnogo. Ta velika rascvetana močvara duž reke Paragvaj u jugozapadnom Brazilu nije samo stanište verovatno najveće grupe krokodila na Zemlji nego i pozornica jedne od najuspešnijih priča o očuvanju prirode.

Pre trideset godina yacare kajman, nemilosrdno lovljen za unosno tržište krokodilske kože, bio je na putu izumiranja. Broj im je alarmantno opadao.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka