Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Policajac spasao retku divlju mačku u Hrvatskoj

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Veterinar Mladen Bulat pre nekoliko dana imao je priliku da spase život izuzetno retkoj vrsti mačke. Po čemu se ona razlikuje od domaće?

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Na vratima njegove ambulante pojavio se policajac iz Ribnika koji je mačku podigao s puta nakon što je spazio da ju je povredio automobil neopreznog vozača. Stvar ne bi bila toliko interesantna da u pitanju nije divlja mačka, koja je toliko retka da se smatraju srećnim oni koji uspeju da je vide samo jednom u životu.

Pogledajte i: Zašto mačke toliko vole kutije?

"Čovek je inače lovac i vozio je iza kola koja su ovu mačku pokupila i povredila na području Ribnika. Životinja je bila u nesvesnom stanju na putu, a on ju je pokupio i dovezao u nadi da se ćemo nešto uspeti da uradimo", rekao je dr Bulat u intervjuu za Kaportal.

Saznajte i: Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Mačka, na sreću, nije bila teže povređena i veterinar Bulat je uspeo da joj namesti iščašeni kuk. On je iskoristio i njenu obamrlost kako bi je pomazio.

"Pogledajte je sada i ko zna kada ćete opet. Te životinje su zaista prava retkost", rekao je Bulat.

Pročitajte i: Pančevo štiti napuštene životinje

"Na prvi pogled, slične su domaćim mačkama, a razlikuju se po tome što na repu imaju osam crnih krugova, veću glavu, veće zube i kandže od domaće mačke, a jastučići na šapama su joj crne boje. U prirodi, osim risa koji je kod nas gotovo istrebljen, nema prirodnog neprijatelja. Hrani se glodarima i pticama, a može bez problema ubiti i srnu, naročito mužjak koji je dva puta veći od ženke", objasnio je dr Bulat koji planira da mačku vrati u prirodu čim se oporavi.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka