Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodične životinje: Brižne mame i tate životinjskog sveta

Porodice zaista postoje u svakom obliku, veličini i boji koje možete da zamislite. Tako je i u životinjskom carstvu, gde ima gotovo neverovatnih primera brižnih roditelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bubašvabe

Bubašvabe spadaju u najprezrenija živa bića, iako samo nekolicina od 5.000 popisanih vrsta bubašvaba deli svoje stanište sa ljudima.

Iako ne žive u kolonijama poput mrava ili pčela, bubašvabe stvaraju krugove porodice ili "prijatelja" sa kojima tragaju za hranom ili pate. Mnoge vrste bubašvaba se ponašaju roditeljski, a najimpresivnija je vrsta Thorax genus. One, naime, ne lete, a ženkina krila formiraju ljušturu pod kojom nosi mlade. Koristeći deo usne duplje koji liči na kljove, mladi se hrane tako što iz leđa majke sisaju njenu krv.

Povezane vesti

Uholaže

Ovo će možda zvučati kao kanibalistički čin, ali je reč o činu posvećene i zaštitnički nastrojene majke, koja nežno uzima i prenosi svoje bebe. Ove bube su među najnedruštvenijim insektima koji duže brinu o svojim mladima: prave im gnezda, kupaju ih i donose im hranu, ćak i kad su "deca" već sposobna da se hrane sama. Recimo da ih ovo čini sličnim ljudima.

Morski vuk

On je ozbiljan mesojed, čiji izbačeni zubi i jake vilice omogućavaju ovoj vrsti da otvori i najtvrđe školjke, rakove i morske ježeve. Uprkos njihovoj monstruoznoj prirodi, ovi predatori spadaju u nekolicinu vrsta koje se pare tokom celog života i svoja jaja čuvaju u parovima. Ženka se obmotava oko 10.000 jaja na četiri meseca, dok se mužjak obavija oko ženke kao dodatni zaštitni sloj. Čak i kada mladi napuste gnazdo, ova dva morska čudovišta će deliti jazbinu sve do smrti.

Povezane vesti

Pljosnati crvi

Jedna vrsta pljosnatog crva, odnosno parazit koji prouzurokuju šistozomijazu, veoma je rasprostranjena i poznata kao veoma opasna. Dok većina pljosnatih crva spada u hermafrodite, ova vrsta ima odvojene polove. Mužjak i ženka se obmotavaju jedno oko drugog, i u ovom zagrljaju mogu ostati do kraja života, dok plove čovekovim krvotokom.

Škorpije

Škorpioni imaju reputaciju proždrljivih mesojeda i bezosećajnih kanibala, međutim, mnogi od njih su bolji roditelji od nekih vrsta sisara.

Škorpije su verovatno najbrižnije majke sa osam nogu! Neke njihove vrste se smatraju socijalnim, na neki način. Majka će mlade nositi na leđima nekoliko meseci, hraneći ih delovima svog plena, sve dok ne porastu toliko da mogu sami da love, a ostaju u blizini majke nekoliko godina.

Ovakva briga za mlade generacije je mogući razlog što se škorpije nalaze na našoj planeti oko 500 miliona godina, mada su smrtonosni otrov i isturene kandže sigurno bili od pomoći.

Krpelji

Već smo videli da čak i paraziti mogu da budu brižne majke, a tako je i u slučaju krpelja. Pripadnici jedne vrste krpelja se, pod vođstvom majke, kače za glavu slepog miša, kom sisaju krv. Kada se porodična večera završi, mladi se sakrivaju u bezbednoj zoni - na leđima majke.

Slepi miševi

Kada smo već kod slepih miševa, tri vrste se nazivaju i vampirskim vrstama - svetu su poznati kao paraziti, sisari koji se hrane isključivo krvlju. Međutim, među njima ima vrsta koje dele svoje zalihe s mladima, pa čak i sa onima s kojima nisu u srodstvu. To je strategija zahvaljujući kojoj ovi slepi miševi opstaju, s obzirom na to da postoje vrste u slučaju kojih dolazi do smrti usled gladovanja nešto dužeg od 48 sati.

Paklara

Ova stvorenja spadaju u najjezivije predatore, ali ih to ne čini lošim roditeljima. Nakon migracije, par će se izdvojiti s mladima i pronaći kamen koji će biti njihovo stanište, a "komšije" će rado pomoći paru.

Povezane vesti

Pijavice

Kada su u pitanju pijavice bez zuba, roditelji će mladima dozvoliti da se zalepe za njihov stomak, pa će ih voditi od jednog domaćina do dugog, najčešće kornjače. Njihova klešta mogu da raskomadaju malu ribu, smrve kost, čak i da razbiju staklo na akvarijumu. Pripadnici ove vrste dugo žive i monogamni su. To je jedina vrsta rakova kod koje par brine o mladima.

Povezane vesti

Škampi

Stomatopodi, vrsta škampa, povećali su svoju brojnost tokom poslednjih nekoliko godina. Ovi jedinstveni rakovi prelepih boja, neobičnog izgleda, neverovatne inteligencije poseduju najopasnije "oružje" u celom okeanu. Naime, njihova klešta mogu da smrskaju ribe u sitne delove. Oni i po dvadeset godina žive u paru u istoj rupi, a za to vreme začnu mnogo generacija.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka